Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Польща розслідує махінації з імпортом українського зерна

Жешувська прокуратура розслідує шахрайські схеми з імпортом технічного зерна з України.
Фото: REPORTER

Як пише Rzeczpospolitaлише за два тижні розслідування Жешувської прокуратури встановило десятки компаній і кілька тисяч тонн зерна, яке привезли з України та продали, приховуючи його походження та призначення.

Те, що сталося з технічним зерном після перетину польського кордону, також розслідує податкова служба.

На підставі аналізу Державної податкової адміністрації щодо імпортерів технічного зерна з України було розпочато багато митних і податкових перевірок, які підтвердили порушення.  

Зазначається, що українське «технічне» зерно, яке масово імпортували до Польщі практично не проходило прикордонний контроль, а відразу після в’їзду в країну продавалося. 

Rzeczpospolita пояснює, що так зване технічне зерно можна використовувати як паливо, для виробництва, наприклад, технічного етанолу або як біокомпонент для біопалива. 

Проблема в тому, що українське зерно, імпортоване як «технічне», пропонувалося польським компаніям – млинам і комбікормовим заводам – як вітчизняне та продовольче. У результаті зерно, яке не підпадає під стандарти виробництва чи транспортування ЄС, змішували з польським і перероблялось на борошно чи фураж. Таке шахрайство (у великому розмірі) карається позбавленням волі на строк до десяти років.

Постраждалими у цій ситуації стали відомі польські виробники борошна. Наразі у всіх цих справах тривають судові провадження, зазначає видання.

«Зараз ми ведемо сім спільних проваджень. Загалом йдеться про кілька мільйонів кілограмів зерна і створення кількох десятків суб’єктів. Це компанії, які імпортували товари до Польщі, а також ті, які потім ними торгували, - розповіла Ханна Бернат-Ложанська, речниця регіональної прокуратури в Жешуві, де зловживання зерном розслідує група прокурорів.

Наразі загальна кількість ошуканих компаній встановлюється.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ