Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Польща засудила тюремного наглядача сталінських часів через 66 років

На 10 місяців умовного ув’язнення Окружний суд в Ополі засудив у четвер 89-річного Конрада К. – колишнього тюремного наглядача «Вронок», визнавши його винним у скоєнні злочину проти людства в сталінські часи. Вирок набув чинності

Акт звинувачення стосувався дій, вчинених Конрадом К. у 1948–1954 рр., коли він був наглядачем в овіяній лихою славою Центральній в’язниці у Вронках. Як йдеться у звинуваченні, підсудний знущався над трьома особами, ув’язненими там за незалежницьку діяльність. Слідство у цій справі розпочалося в 1991 р., а звинувачення Конраду К. висунули у 2009 р.

Перше звинувачення стосувалося побиття і переслідувань ув’язненого у «Вронках» Тадеуша Ц. Як з’ясувало слідство, оскаржений примушував його бігати та віджиматися від підлоги. Другим постраждалим був Леслав Б., якого наглядач бив, копав ногами, примушував ходити навприсядки, а в бетонному карцері обливав холодною водою. Також і стосовно третього постраждалого оскаржений вчиняв незаконні насильницькі дії. Постраждалі вже померли.

Після закінчення служби у «Вронках» оскаржений продовжував працювати на в’язничній службі. Останнім місцем роботи Конрада К. був слідчий ізолятор в Ополі, де він до 1979 р. виконував обов’язки заступника керівника.

Конрад К. у суді не визнав себе винним у скоєнні дій, у яких його звинуватили.

У першому процесі його осудили на 2 роки ув’язнення з умовним строком на 4 роки та 1500 злотих штрафу. В лютому 2013 р. апеляційний суд відхилив цей вирок і процес почався знову. У поновленому процесі Конрада К. визнали винним у двох злочинах знущання над особами, позбавленими волі, та осудили на півтора року ув’язнення. Апеляцію на цей вирок подав адвокат осудженого, вимагаючи скасувати вердикт і передати справу на повторне розслідування. Прокурор подав заяву, щоби залишити вирок чинним.

У четвер Окружний суд частково відхилив вирок і осудив Конрада К. до 10 місяців позбавлення волі. Виконання вироку умовно призупинено на 2 роки.

В обґрунтуванні рішення суд повідомив, що, хоча й немає сумнівів у факті знущання оскарженого над Тадеушем Ц., зібрані докази свідчать про те, що цей осуджений відбував покарання за нелегальне володіння зброєю, тобто, як вважає суд, за кримінальне правопорушення, яке не має зв’язку з незалежницькою діяльністю. «У цій ситуації, хоч дії звинуваченого були злочином, та через те, що пройшло багато часу, закінчився строк давності злочину», – пояснювала суддя Агата Менес. Так само суд оцінив дії, які звинувачений вчинив стосовно Юзефа Й.

У випадку третього постраждалого, Леслава П., суд визнав обвинувачення слушними, кваліфікуючи тортури, яких він зазнав із боку оскарженого, як комуністичний злочин і злочин проти людства, тобто як злочини, що не мають строку давності.

Виносячи рішення, суд взяв до уваги вік і стан здоров’я оскарженого. Підсудний особисто прибув на оголошення вироку. З журналістами розмовляти не захотів.

dzieje.pl

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ