Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польські парафії не хочуть приймати біженців

Незважаючи на заклик Папи римського Франциска та перших осіб у польській Церкві, парафії у країні над Віслою не хочуть приймати біженців. Так, у познанській архідієцезії лише 2 парафії з 400 погодилися надати притулок комусь з сирійців чи еритрейців, котрі останнім часом прибули до Європи.

Натомість половина парафій декларує, що готова зібрати кошти на допомогу сирійським біженцям на терені Туреччини та Йорданії. Познанський митрополит Станіслав Ґондецький закликає не легковажити ці дані:

«Ці анкети, які Карітас вислав по всій країні, приносять дуже скромні результати. Тобто, вони показують, як глибоко у людях вкорінився страх. Гомогенне суспільство боїться чужих. Але не можна з цих даних зробити висновку про поляків-ксенофобів».

Ієрарх підкреслив, що у Польщі проживає близько 400 тисяч українців та 80 тисяч чеченців, і щодо них не спостерігається актів агресії. Натомість брак бажання приймати біженців з Сирії пов’язаний також з браком чіткої стратегії з боку ЄС, вважає представник Церкви.

Нагадаємо, польська держава у межах системи євросоюзних квот наразі має прийняти 7 тисяч біженців. Перші шукачі притулку можуть приїхати вже навесні наступного року, за їхнє проживання заплатить Брюссель.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ