Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польські та українські реставратори продовжують роботу у Львові

Цього року планують розпочати ремонтні роботи каплиці Яворських ХІХ століття на Личаківському цвинтарі.

Попри війну в Україні, як повідомляє польське радіо, польські та українські реставратори продовжують свою роботу. Фахівці Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном POLONIKA цього року планують розпочати ремонтні роботи каплиці Яворських ХІХ століття на Личаківському цвинтарі у Львові.

Керівник групи Пьотр Луґовський розповів, що каплиця перебуває у дуже поганому технічному стані.

«Через дірявий дах на стінах каплиці з'явилася пліснява, адже вода постійно потрапляла всередину. Це крихітна каплиця в неороманському стилі, яка знаходиться в безпосередній близькості від нещодавно відремонтованої каплиці Барчевських і є ще одним елементом збереження цих найстаріших каплиць на Личаківському цвинтарі».

Пьотр Луґовський додає, що ремонту потребує не лише фасад, а й дах каплиці.

«Двері зроблені з чавуну і мусять бути законсервовані. Повна архітектурна та консерваційна документація підготовлена ​​з пробами штукатурки, з усіма тими елементами, які дають знання про цей об'єкт, і завдяки цьому ми комплексно підійдемо до об'єкта під час консервації. Щодо інтер’єру, то збереглась оригінальна теракотова підлога, є також фрагменти вівтаря, щоправда, не знаємо як це виглядало, бо бракує фотографій інтер’єру», — наголошує він.

Цього року фахівці «Полоніки» також планують відреставрувати могилу Генріка Мозінга, польського лікаря-епідеміолога, близького співробітника професора Рудольфа Вайґля у дослідженнях вакцини проти тифу.

Завдяки роботі експертів Інституту «Полоніка» на Личаківському цвинтарі у Львові відреставровано близько трьохсот польських пам’ятників і каплиць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ