Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польські та українські школярі дискутуватимуть у Львові про спільну історію

З 6 по 13 листопада у місті Лева триватиме програма молодіжного обміну, в рамках якого школярі зі Львова та польського міста Забже спільно вивчатимуть історію польсько-української війни 1918-1919 рр.

Прес-конференція керівника ГО "ГРАНІТ" Андрія Мочурада. Фото: Гал-інфо

Про це сьогодні, 6 листопада, під час прес-конференції повідомив координатор проекту, керівник ГО "ГРАНІТ", АТОвець Андрій Мочурад, передає кореспондентка Гал-інфо.

За його словами, молодіжний обмін проходитиме під гаслом "100 років незалежності, уроки спільної історії". В межах заходу польську молодь знайомитимуть з українською історією та культурою. Зокрема, для учнів організують бардівські вечори, майстер-класи, відвідини львівських музеїв, а також історичний брейн-ринг та квест місцями боїв війни за незалежність галицьких українців. За планом, польські учні також відвідають Меморіал львівських орлят. 

"Тема польсько-української війни дуже складна, але про неї треба говорити і говорити з молоддю. Особливо в контексті війни з Росією нам потрібне партнерство з поляками, але не так, як це зробив Петлюра. Ми принципово не підніматимемо жодні політичні питання і до участі в проекті не допускаємо жодні політичні сили", - зазначив Андрій Мочурад.

Прес-конференція керівника ГО "ГРАНІТ" Андрія Мочурада. Фото: Гал-інфо

Оскільки, за словами організаторів, програма матиме й арт-напрямок, українські та польські школярі спільно відновлять знищене вандалами патріотичне графіті в центрі Львова, а після брейн-рингів та перегляду документальних фільмів, разом з істориками обговорять події польсько-української війни 1918-1919 років.

"У спілкуванні з польськими колегами для нас важливо працювати в напрямку подолання стереотипів та сприяти мобільності молоді з обох сторін, тому у нас різноманітна активна програма", - додала волонтер ГО "ГРАНІТ" Яна Шекеряк.

Як зазначив керівник польської делегації, вчитель історії Міхал Ваховіч, участь у програмі бере 12 школярів віком 14-15 років та 4 дорослі особи. Всі діти є учнями загальноосвітньої школи із міста Забже, регіон Сілезія.

"Ми приїхали з однією метою - аби українська та польська молодь познайомилась між собою і поговорила про спільні проблеми та спільну історію. Важливо, що дискусія буде безпосередньою і в місці, де колись розгорнувся конфлікт. Ці діти живуть далеко від Львова і погано знають його історію, а вона є дуже складною", - наголосив Міхал Ваховіч.

Прес-конференція керівника ГО "ГРАНІТ" Андрія Мочурада. Фото: Гал-інфо

Зазначимо, більшість заходів в межах молодіжного обміну відбуватимуться на базі львівської школи "Будокан" та Першої львівської медіатеки. 

Додамо, проект "Українсько-польські обміни молоддю" відбувається за  підтримки Міністерства молоді та спорту України та здійснюється в межах проведення заходів відповідно до договору між Кабміном та польським урядом про Українсько-польську раду обміну молоддю. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ