Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Польсько-українська комісія визначила список дерев’яних церков прикордоння для спадщини ЮНЕСКО

З-поміж чотирьох десятків старовинних дерев’яних церков у прикордонних областях спільна українсько-польська комісія експертів відібрала лише шістнадцять пам’яток, які, на їхню думку, зможуть гідно представити різноманіття сакральної архітектури. Як розповів заступник керівника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Роман Онишко, з відібраних 16 храмів – 8 з польського боку та стільки ж з українського: 4 – з Львівщини, по 2 – із Закарпатської та Івано-Франківської областей. Це унікальні автентичні українські церкви 15-17 століть. Повідомив РІСУ.

Усі відібрані об’єкти слід належним чином підготувати, аби ЮНЕСКО включило їх до свого реєстру. «Треба провести певні роботи: встановлення пожежної та охоронної сигналізації, покращити благоустрій, транспортний доступ. Варто зауважити, що з польського боку ситуація з підготовкою значно краща», – розповів Роман Онишко. При цьому він додав, що роботи планують завершити за два роки. Тоді фахівці ЮНЕСКО розглянуть пропозицію Польщі та України. Оскільки роботи є дорогими, область розраховує на державне фінансування.

За попередньою інформацією, Міністерство культури і туризму України спільно з польським Центром досліджень та документування історичних пам'яток працюють над проектом «Сакральна архітектура Прикордоння», який передбачає «перепис» об'єктів обох країн для занесення їх до Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Серед претендентів – дерев'яні церкви Західної України, збудовані в гуцульському стилі. Їх фундаменти закладалися у формі хреста, як у ХІІ столітті будували фундаменти своїх кам'яних храмів тамплієри.

Під час роботи з відбору храмів польсько-українська комісія висловила застереження до пам'яток-претендентів. Проблема полягає в тому, що деякі з них зазнали стихійного втручання під час ремонтів і добудов. Наприклад, п'ятибанний дерев'яний собор Пресвятої Богородиці у селі Нижній Вербіж на Івано-Франківщині, що є взірцем гуцульської архітектури, покрили бляхою замість старої дерев'яної гонти. Ще до однієї дерев'яної церкви Благовіщення в Коломиї (XVI ст.) добудували цегляну котельню.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ