Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Полтавські пам'ятки архітектури позбавили статусу національних

Краєзнавчий музей, Кадетський корпус та будівлю колишнього Дворянського зібрання (кінотеатр ім. Котляревського) Мінкульт своїми наказами зробило пам’ятками місцевого значення. Це знизить туристичну привабливість Полтави, упевнені активісти, які озвучили проблему

Кадетський корпус

Кадетський корпус, будівля колишнього Дворянського зібрання (ансамбль Круглої площі) та навіть Полтавський обласний Краєзнавчий музей, внесений до тимчасового реєстру пам’яток ЮНЕСКО – більше не пам’ятки національного значення. Таке рішення ухвалили у Міністерстві культури України. Тепер до Державного реєстру вони занесені як пам’ятки місцевого значення.

– Усі рішення щодо цих пам’яток тепер може ухвалювати міська влада. Чим це може закінчитися у полтавському випадку – зрозуміло. Варто лише згадати про прибудови до колишнього кінотеатру ім.Котляревського, про те, як вже багато років руйнується Кадетський корпус. Ми не можемо допустити втрату унікальних пам’яток архітектури та історії, аналогічних яким немає ніде в Україні, – каже архітектор Ірина Особік.

Краєзнавчий музей

Хто ініціював розгляд у Мінкульті і що стало його причиною – наразі не відомо. Зараз ці зміни аналізують полтавські архітектори. Активісти ж звернулися до депутатської комісії з питань освіти та культури при облраді, щоб створити робочу групу зі збереження пам’яток архітектури. Також вимагають призупинити дію  міністерського наказу, допоки ситуація не з’ясується.

Світлана Варвянська

ТРИБУНА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ