Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Поляки привозять із заробітків менше грошей

У 2016 році заробітки поляків, які працюють в країнах Європейського Союзу, проти 2015 року зменшилися. Минулоріч їхня середня заробітна плата становила 6697 злотих (1572 євро), тобто на 315 злотих (74 євро) менше, ніж у 2015 році. Такими є дані групи Euro-Tax.pl, яка займається поверненням податку полякам за роботу за кордоном.

Її голова Адам Повєртовський зазначив, що на дані 2016 року найбільше вплинуло послаблення британського фунта. «Передусім подіяв „брекзит”, адже найбільше поляків – у Великобританії», - нагадав він.

Згідно з доповіддю компанії, найбільше поляки, які працюють на терені Спільноти, заробляють в Австрії та Німеччині – відповідно 12197 злотих (2863 євро) та 10891 злотий (2556 євро). Це пов’язано з декількома факторами – наприклад німецька економіка у зв’язку з розвитком ринку, збільшенням ВВП, має дуже великі потреби. «На додаток, впливають на це також негативні демографічні тенденції в країні», - сказав Повєртовський.

Крім того, на австрійський та німецький ринки польські компанії відправляють своїх працівників у відрядження за контрактами – наприклад будівельниками. «Часто йдеться про фахівців, котрі заробляють набагато більше, ніж становить мінімальна заробітна плата, гарантована у даній країні. У цих двох державах поляки зароблять в середньому значно більше мінімальної зарплатні», - відзначив він.

Упродовж 13 років членства в Євросоюзі щомісячна зарплатня польських працівників заробляли складала в середньому 5980 злотих брутто (1403 євро).

Польське радіо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ