Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Помер соліст Львівської опери Роман Вітошинський

Стало відомо, що у вівторок уночі відійшов у вічність багаторічний соліст Львівського національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької, викладач Музичної академії ім. М. Лисенка Роман Вітошинський, - інформує прес-служба Львівського Національного академічного театру опери та балету.
Роман Вітошинський. Фото: прес-служба Львівського Національного академічного театру опери та балету

Відійшов у засвіти прекрасний співак, володар ніжного ліричного тенора зі сріблястим тембром,  провідний соліст Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької у 1968-2012 рр., народний артист України Роман Вітошинський. Артист, шляхетний на сцені, і благородний у житті.  Патріот, рідкісна людина, обдарована великим талантом і скромна.

Роман Вітошинський народився на Тернопільщині. Входив у спів, як більшість молодих сільських людей того часу:  вдома з родиною,  далі  – в художній  самодіяльності  у школі, потім  – на фабриці. Добре, що знайшлися люди, які зауважили талант юнака, і сказали: ʺТи хочеш співати не лише в нас, то їдь і вчисяʺ.

Успішно завершив Тернопільське музичне училище і Львівську державну консерваторію. Дипломну роботу – партію Лєнського в опері ʺЄвгені Онєгін П. Чайковського – заспівав так майстерно, що відразу був прийнятий у трупу Львівської Опери на посаду соліста. Чарував голосом тисячі слухачів. Його запрошували в столичні театри. А він залишався вірним львівському. В його доробку – весь класичний репертуар ліричного тенора. Зразковий, неповторний. Ми його ніколи не забудемо.

Вітошинський Роман Зенонович почав працювати в Театрі , ще будучи студентом Львівської державної консерваторії імені М.Лисенка. Його дипломна робота – партія Ленського  з опери ʺЄвгеній Онєгінʺ П.Чайковського – засвідчила великий  талант молодого співака. За кілька років у його творчому доробку появився чималий класичний репертуар ліричного тенора, який із кожним роком збільшувався і чарував публіку. Артиста з красивим, ніжним, сріблистого тембру голосом,з гарною сценічною зовнішністю запрошували до себе столичні театри, Р.Вітошинський залишався вірним рідному львівському театрові. Він виступав і в глибинці – перед працівниками заводів,  у сільських клубах, де виконував арії з опер і українські народні пісні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ