Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Помер відомий львівський шахіст Євген Лисенко, що працював з незрячими

Львівська шахова громадськість зазнала непоправної втрати: на 86 році життя помер знаний львівський шаховий тренер Євген Лисенко.
Фото: Львівська обласна шахова федерація

Про це у своєму фейсбуці повідомила Львівська обласна шахова федерація.

Як розповіли в обласній федерації шахів, Євген Іванович Лисенко народився 28 березня 1937 р. у Москві. У віці 10 років познайомився з шахами. Навчаючись у Саратовській школі він проявив себе як перспективний шахіст. У 1955 році Євген Іванович мав перший досвід навчання учнів гри у шахи.

Згодом у 1960 році спортсмен переїхав до Львова, де розпочав свою діяльність як тренера, зокрема з незрячими шахістами. Його учні неодноразово виборювали призові місця на Чемпіонатах України серед незрячих. У 1962 році – брав участь в особистому Чемпіонаті СРСР з шахів серед незрячих, де посів 2 місце. З 1969 по 1977 роки Євген Іванович працював у палаці піонерів, який тоді розташовувався на Проспекті Свободи.

Одним його з перших та яскравих учнів був Юрій Привалов, який згодом став відомим шахістом та тренером і досяг рівня міжнародного майстра.

За свою 65-річну тренерську працю Євген Іванович виховав понад 3000 учнів. Серед них такі відомі як: GM Криворучко Юрій, GM Кравців Мартин, WGM Мацейко (Арещенко) Катерина, WGM Зоя Лельчук, FM/МСУ Лорнье Пилип, ІМ/МСУ Терлецький Олег, МСУ Попович Святослав, IA,IO,FT,FM,МСУ Прохоров Олександр, IA Хрипач Артем, IA Хрипач Андрій, МСУ Яцишин Іван, КМС Смолкін Олександр.

Євген Лисенко відомий і як автор праць. У 2017 році побачили світ дві його книги: "Мої пам’ятні партії" та "Програма підготовки шахістів‑початківців".

Як зазначають у ЛОШФ, Євген Іванович був наділений найкращими людськими якостями: людяністю, щиросердністю та любов'ю до дітей, що стало запорукою величного шахового доробку тренера. 

Прощання з Євгеном Лисенком відбудеться 7 вересня 2022 близько 15:00 в каплиці по вул.Орлика. Висловлюємо співчуття від втрати всім близьким та знайомим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ