Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Помер завідувач кафедри рослинництва і луківництва ЛНАУ Володимир Влох

Як повідомили 8 вересня у прес-службі Львівського національного аграрного університету на 92-му році життя помер відомий вчений і педагог, багаторічний завідувач кафедри рослинництва і луківництва, Заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук вищої освіти України, доктор с.-г. наук, професор Володимира Григоровича Влоха.
Володимир Григорович Влох

Парастас за покійним пройде у вівторок, 8.09.2020 р., о 17:00 год. у Каплиці Львівської лікарні швидкої допомоги (вул. Миколайчука, 9).

Панахида і похорон розпочнуться у середу 9 вересня 2020 р. о 10:00 год. у цій же каплиці.

Поховання – на Винниківському цвинтарі.

Висловлюємо щире співчуття рідним і близьким покійного з приводу непоправної втрати дорогої усім нам людини.

Довідка
Володимир Григорович Влох (01.04. 1929 – 07.09.2020 р.)

Володимир Григорович Влох народився 1 квітня 1929 р. у м. Винники біля Львова в українській заможній селянській сім’ї. Відомий вчений в галузі рослинництва і селекції. Вніс вагомий вклад в розвиток аграрної науки, зокрема в теорію і практику біологічних основ селекції картоплі, технологію вирощування, насінництва, підвищення якості сільськогосподарської продукції.

В 1953 році закінчив агрономічний факультет Львівського сільськогосподарського інституту. Після закінчення інституту – завідувач Яворівської сортодільниці Львівської області.

З 1958 аспірант в Інституті землеробства і тваринництва Західного регіону УААН.

В 1963 році присуджено науковий ступінь кандидата біологічних наук, а в 1970 році отримав звання старшого наукового співробітника. З 1987 року – доктор сільськогосподарських наук, з 1988 до 2008 р. – завідувач кафедри рослинництва і луківництва Львівського державного аграрного університету, з 1990 – професор. Цю посаду обіймав до останнього дня свого життя. Академік АНВШ України (з 1995 р.), Заслужений діяч науки і техніки України (з 2017 р.).

Розробив методику селекційного процесу картоплі для Західного регіону України. В гірських районах Карпат виявив ендемічні форми картоплі, від самозапилення яких створив фітофторостійкий з високим умістом крохмалю в бульбах сорт Карпатський. Цей сорт дотепер використовується в селекції як «донор» комплексу господарських цінних ознак. Збагатив національний генофонд картоплі для селекції. Був організатором наукової експедиції у райони Українських Карпат для обстеження і збору місцевих форм картоплі та створення селекційного пункту і наукового відділу селекції в Нижніх Воротах Закарпатської області.

Створив сорти картоплі (Переможець, Карпатський, Верховина, Полонина, Ватра, Ворина, Оля, Мавка, Слава, Лисоня, Пишна) та топінамбура (Львівський). Отримав 5 авторських свідоцтв.

Велику увагу приділяв вихованню молоді, підготовці висококваліфікованих спеціалістів, наукових кадрів. Підготовив 5 кандидатів наук.

Нагороджений ювілейною медаллю до 100-ліття з дня народження акад. Вавілова М.І., тодішніми медалями «За трудову доблесть», «Ветерана праці», нагрудним знаком «Винахідник СРСР».

Член бюро аграрного відділення Західного наукового центру АНВШ України.

Автор понад 270 наукових і навчально-методичних праць, 4 підручників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ