Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Померла черниця, яка запобігла замаху на Патріарха Філарета

На 91 році життя померла ігуменя Варвара, яка у травні поточного року запобігла замаху на Предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета. Про це написав у Фейсбуці речник УПЦ КП архієпископ Євстратій.

“29 липня 2018 р. зранку після тривалої важкої хвороби на 91-му році життя упокоїлася ігуменя Варвара (у миру – Віра Сергіївна Бороніна), в минулому – насельниця Кременецького і Корецького монастирів, економ Українського екзархату та Київської Патріархії. Просимо всіх підносити молитви за спокій її душі”, - написав владика Євстратій.

Ігуменя Варвара (в миру Віра Сергіївна Бороніна) народилася 30 листопада 1927 року в Пензі (Росія), у віруючій родині Сергія і Марії, за національністю – росіянка.

У роки ІІ Світової війни працювала на фабриці. З молодості виявляла любов до храму і богослужіння, через що піддавалася утискам з боку атеїстичної влади. У 1950-х роках як паломниця відвідувала українські монастирі, в тому числі Києво-Печерську та Почаївську Лаври, жіночі монастирі, ствердившись у намірі стати черницею.

У 1957 р. була прийнята послушницею до Богоявленського жіночого монастиря м. Кременець Тернопільської області. Згодом завдяки працелюбності та добрим організаційним здібностям була призначена помічницею ігумені монастиря.

Після примусового закриття обителі радянською владою у 1959 р. разом з іншими сестрами перейшла до Свято-Троїцького Корецького жіночого монастиря Рівненської області, де також була помічницею ігумені, а потім виконувала інші послухи. На свято 40 Севастійських мучеників у 1972 р. пострижена у малу схиму (мантію) з нареченням імені Варвара на честь святої великомучениці.

У 1981 році за розпорядженням митрополита Київського і Галицького Філарета, Екзарха України (нині – Патріарх Київський і всієї Руси-України), монахиня Варвара була призначена економом митрополичої резиденції в Києві. Відтоді понад 35 років матушка Варвара відповідала за господарство резиденції, кухню та організацію харчування, чистоту території та приміщень, зберігання та розповсюдження церковної літератури, яка видавалася Митрополією і Патріархією.

За багатолітнє служіння і невтомні труди монахиня Варвара була возведена Патріархом Філаретом у сан ігумені, нагороджена наперсним хрестом з прикрасами. Також її праця була відзначена церковними орденами святої великомучениці Варвари і святої рівноапостольної княгині Ольги, державним орденом княгині Ольги.

Протягом останніх років через поганий стан здоров’я відійшла від активної праці, хворобою була прикута до ліжкак, однак регулярно приймала Святі Тайни, покладаючи все уповання на Бога, служінню Якому присвятила своє життя.

Поховають ігуменю Варвару 30 липня на чернечому кладовищі біля Свято-Миколаївського храму в селі Мощун Києво-Святошинського району Київщини.

Як повідомляв Укрінформ, заштатний єпископ УПЦ Київського патріархату Севастіан (в миру Возняк Михайло Ярославович) готував замах на Патріарха УПЦ КП Філарета.

25 травня 2018 року єпископ Севастіан разом зі своїм сином ввечері у неприйомний час у світському одязі увійшов до резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та мав намір потрапити до особистих покоїв Предстоятеля, який у цей момент вечеряв у трапезній. Почувши, що хтось пройшов коридором, із дверей кухні вийшла економ Патріархії монахиня Варвара, на яку вказаний єпископ Севастіан (Возняк) відразу напав, спрямувавши їй в обличчя сльозогінний газ із заздалегідь приготовленого балончика. Після цього батько і син втекли з місця злочину.

Під час затримання правоохоронними органами заштатний єпископ визнав свою участь у вказаних подіях, пояснивши свій вчинок намаганням потрапити до Патріарха на прийом.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ