Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Померла Рут Ґінзбурґ — друга жінка-суддя в історії Верховного суду США

У 87-річному віці померла суддя Верховного суду США Рут Ґінзбурґ. Вона перебувала на цій посаді 27 років і була найстарішою суддею в чинному його складі, а ще — вважалася однією з головних борчинь за ліберальні права у Сполучених Штатах.

Про смерть Ґінзбурґ оголосив Верховний суд США у своєму пресрелізі, пише Громадське.

Там повідомляється, що причиною смерті судді став рецидив раку підшлункової залози, із яким вона боролася протягом останніх років.

«Наша нація втратила особистість історичної ваги. Ми як Верховний суд втратили дорогу колегу. Сьогодні ми оплакуємо її, водночас маючи певність, що прийдешні покоління пам’ятатимуть Рут Ґінзбурґ такою, якою її пам’ятали ми — невтомною та рішучою поборницею справедливості», — заявив голова Верховного суду Джон Робертс.

Після оголошення про смерть Ґінзбурґ біля будівлі Верховного суду США зібралися кількасот людей, аби вшанувати її пам'ять.

Фото: EPA / JIM LO SCALZO

Хто така Рут Ґінзбурґ?

Рут Ґінзбурґ народилася в Брукліні у сім’ї єврейських іммігрантів. Освіту здобула в Гарвардській школі права, де була однією з дев’ятьох дівчат на курсі разом із близько 500 чоловіками. Попри те, що Ґінзбурґ стала однією з найкращих випускниць, їй не запропонували роботи по завершенні навчання.

Початок своєї кар’єри в юриспруденції вона прокладала самотужки. Із 1970-х років почала працювати над захистом прав жінок у межах Американської спілки захисту громадянських свобод. Із 1980 року почала кар’єру в апеляційному суді округу Колумбія (тодішній президент Джиммі Картер намагався боротися з ґендерною дискримінацією в судовій системі).

Із 1993 року Ґінзбурґ стала суддею Верховного суду США. І під час перебування на посаді вона стала культовою фігурою серед нового покоління молодих феміністів, пише BBC. Популярними стали футболки з написом «Правда не тут, якщо нема Рут» («You Can’t Have the Truth, Without Ruth») і чашки та навіть тату з її портретом.

Найбільше популярності в онлайн-середовищі здобуло порівняння Рут Ґінзбурґ із відомим репером The Notorious B.I.G.: її стали називати The Notorious R.B.G. за такий же палкий і різкий стиль виголошення власної думки, яка часто відрізнялася від думки решти суддів (особливо консервативних).

Серед найвідоміших рішень Рут Ґінзбурґ на посаді судді Верховного суду США — підтримка легалізації одностатевих шлюбів на всій території США у 2013 році (до цього їх дозволяли лише в межах окремих штатів).

Що буде тепер?

Верховний суд США — це суд останньої інстанції. Саме його рішення багато в чому визначають долю тих чи інших проваджень, а окремі з них можуть навіть вплинути на долю всієї країни. А судді цього суду перебувають на своїй посаді до кінця життя або до добровільної відставки.

Саме тому до суддів Верховного суду, їхніх поглядів (консервативних чи ліберальних) так прикута увага американських ЗМІ.

За свого президентства Дональд Трамп призначив двох суддів до Верховного суду США, і тепер у консервативного крила більшість (п’ять голосів із дев’яти). Після смерті Ґінзбурґ Трамп має призначити її наступника — і його чи її кандидатура перебуватиме під пильною увагою медіа.

Особливе значення зараз це має ще й тому, що за півтора місяця — 3 листопада — у США мають відбутися президентські вибори. У разі призначення консервативного судді (а Сенат, де більшість мають республіканці, підтримає таке призначення) Верховний суд матиме однозначну їх більшість.

Чинний президент США у своїй заяві назвав Рут Ґінзбурґ «велетом права» і людиною з «блискучим розумом», не вказавши, чи планує призначати наступника судді до виборів. Утім джерела CBS News у Білому домі кажуть, що такі наміри у Трампа справді є.

Сама ж Ґінзбурґ була проти такого рішення. «Найбільш палке моє бажання — щоб мене не замінили, поки не буде обрано нового президента», — написала жінка в листі до своєї онуки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ