Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад 500 частот українських мовників захопила Росія

Про це 16 вересня заявив член Національної ради Валентин Коваль на Щорічній нараді Організації з безпеки і співробітництва в Європі, на якій держави-учасниці звітують про виконання зобов’язань у людському вимірі, -інформують у прес-службі Нацради з питань телебачення та радіомовлення.
Щорічна нарада Організації з безпеки і співробітництва в Європі

 Захід проходить у Варшаві, Польща, і загалом триватиме до 27 вересня.

У своєму виступі Валентин Коваль зауважив, що попри тривалий час мирного існування світу після завершення двох світових воєн, затяжні і кровопролитні війни таки відбуваються на нашій планеті. Одна з них уже 5 років триває на території України і забрала життя 13 тисяч людей. Він нагадав думку філософа Бернара-Анрі Леві про кризу демократичної моделі та висловився про те, що інформаційні війни не завершувалися, а з розвитком технологій лише посилюються.

Порушуючи тему забезпечення прав людини і основних свобод, Валентин Коваль акцентував увагу на питанні доступу до різноманітних джерел та достовірної інформації у жителів Донеччини, Луганщини і Криму – територій, які нині не є підконтрольними українському урядові. Він нагадав, що одним із перших кроків, до яких вдалися окупанти, стало переналаштування телевізійних і радіоприймачів. ʺІ на частоті місцевої компанії почали мовити … ні не ʺЄвроньюзʺ, не ʺБі-бі-сіʺ, не ʺCNNʺ. В ефірі з’явився телеканал ʺРоссия-24ʺ. За кілька днів усі українські телеканали, які мовили із найвищої вишки в регіоні, що в Донецьку, були замінені на канали з Російської Федерації. Це відбувалося так само, як і два місяці до того – у лютому – березні 2014 року в Кримуʺ, – сказав він.

Валентин Коваль озвучив цифри про захоплені й неправомірно використовувані Російською Федерацією частоти – це 503 частотні присвоєння. Мало того, це 503 передавачі й сотні антен, які були власністю державних і приватних українських мовників. Також на сході України було захоплено й перекомутовано близько 50 телевізійних і 20 радіопередавальних станцій, з яких мовлення велося на території Донецької і Луганської областей.

Компанії, які нині працюють на цих частотах, є непідконтрольними Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, тож говорити про дотримання ними журналістських стандартів і основних свобод неможливо.

ʺМи можемо лише констатувати, що українські громадяни, які проживають у Криму і на сході України, позбавлені права на вільний доступ до інформації і не можуть знайомитися з позицією української держави і думкою своїх співгромадян у непрепарованому вигляді ось уже 5 роківʺ, ­– підсумував Валентин Коваль.

Під час щорічної наради ОБСЄ також порушуватимуться питання діяльності демократичних інститутів на загальнонаціональному, регіональному і місцевому рівнях; свободи думки, совісті, релігії та віросповідання; толерантності та недискримінації; прав національних меншин; незалежності судової гілки влади тощо.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, нещодавно У Києві відбулась громадська дискусія "Безпечний медіапростір".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ