Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Поправки Мороза не зачіпатимуть діючих депутатів – Володимир В’язівський

«Внесення змін у законодавство, згідно з яким народні депутати, обрані за партійними списками, будуть закріплені за конкретним виборчим округом, до кінця не врегулюють цього питання, оскільки ці нововведення не можна буде застосувати повною мірою до діючих депутатів», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив народний депутат, член фракції «Наша Україна» Володимир В’язівський.
 «Постає питання: як у майбутньому ці нововведення можна буде застосувати до вже діючих народних депутатів, оскільки потрібно буде змінювати виборчу схему і робити її, до прикладу, як у Польщі. Тобто на майбутніх парламентських виборах висітимуть відкриті списки, з яких громадяни виберуть людей, які їм до вподоби. Я особисто за такий варіант, тобто, щоб люди самостійно обирали народного депутата, який буде закріплений за їхнім округом», – зазначив народний депутат.
Водночас він додав, що при зміні виборчого законодавства «вся відповідальність лежить виключно на політичній силі, від якої виступає політик».
Нагадаємо, що голова Верховної Ради Олександр Мороз вважає за необхідне внесення змін у законодавство, згідно з яким народні депутати, обрані за партійними списками, будуть закріплені за конкретним виборчим округом. Водночас Мороз вважає, що це «підвищить відповідальність кандидатів, що будуть агітувати і за партію, і за себе особисто».
Спікер вважає, що з прийняттям і введенням у чинність закону про Кабінет Міністрів завершено перший етап політреформи. Тоді як у ході другого етапу політичної реформи місцевим радам необхідно надати фінансові, організаційні, матеріальні і кадрові повноваження для того, щоб «здійснювати владу від імені людей». Водночас він зазначив, що крім внесення змін у Конституцію в частині місцевого самоврядування необхідно також ухвалення низки законів і змін до них, що стануть основою для здійснення місцевими радами своїх повноважень.
«Реалізація політичної реформи на місцевому рівні змінить психологію виборця, що буде робити свій вибір свідомо», – підкреслив Мороз. Він також висловив думку, що майбутнє держави – у децентралізації влади, у наповненні повноваженнями місцевих органів влади.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ