Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Попри реформу інтернатів, усі заклади не зачинять

Попри реформу інтернатів, усі заклади не зачинять. Начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Володимир Лис відповідає за реформу деінституціалізація на Львівщині. У коментарі Гал-інфо він розповів, що передбачає ця реформа.

“Моя позиція - дитина має жити у родині. Реформа - це не про закриття інтернатів. Ми зробили оцінку потреб декількох інтернатів в області і побачили, що 90% дітей мають жити вдома, вони потрапили у інтернат безпідставно. Яскравий приклад -  це будинок в Кореличах. Там була  напрацьована модель центру підтримки сім'ї і дітей. Усі вихованці, які там були, потрапили в сім'ї. Десь допомогли з ремонтом, десь позбавили батьківських прав і влаштували дитину у родину, деяких дітей одразу в родину забрали. Ми зараз пішли шляхом паспортизації всіх громад. Ми  вже маємо картину, де, які і скільки дітей є.  Наразі не вистачає освітянської складової, оновлених даних щодо кризових родин, які постраждали від насильства.  Коли буде вся інформація, ми зможемо визначати, чи потрібен там заклад, чи діти можуть інклюзивно навчатися в школах, чи бути в родинах. Я не фантаст, я розумію, всі інтернати ми не зачинимо. Завжди буде певна кількість закладів”,- зазначив Воолодимир Лис..

Він також зазначив, що для того, щоб зменшилась кількість закладів, громади мають створит  якісні соціальні послуги.

“Треба, щоб громади вели облік родин, щоб вони бачили, хто у них є, і кому треба допомогти. Іноді банально треба покращити житлово-побутові умови, щоб дитина залишилась вдома. Від громад залежатиме, наскільки вони зможуть утримувати дітей і сам інтернат. Дешевше буде створити соціальні послуги, бо на утримання однієї дитини на рік доведеться платити 200-300 тис. грн”, - пояснив Володимир Лис.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ