Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Порошенко підписав закон щодо посилення покарання за знущання над тваринами

Президент України Петро Порошенко підписав закон, що передбачає посилення покарання за жорстоке поводження із тваринами. Про це повідомила прес-служба Глави держави.

"Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин» та направив до Уряду пропозиції із удосконалення окремих положень законодавчих актів України з огляду на внесені цим Законом зміни", - йдеться в повідомленні.

Законом передбачено, що жорстоке поводження з тваринами, вчинене з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або активним способом, карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Відтак жорстоке поводження з тваринами за наведених обтяжуючих обставин відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України є тяжким злочином. За правовою ж позицією Конституційного Суду України, покарання за злочин повинно бути домірним злочину; передбачений законом склад злочину та рамки покарання мають відповідати один одному (Рішення КСУ від 2 листопада 2004 року № 15-рп/2004).

Глава держави наголосив на необхідності уточнення складу злочинів, передбачених частинами другою і третьою нової редакції статті 299 Кримінального кодексу України, оскільки названі частини за один і той самий злочин — жорстоке поводження з тваринами, вчинений у присутності малолітнього чи неповнолітнього, передбачають різні види покарання. Редакція частини третьої потребує узгодження зі статтею 67 цього ж Кодексу, у якій серед обставин, що обтяжують покарання, відсутня така обставина, як вчинення злочину активним способом.

Крім того, необхідно удосконалити визначення терміну "пересувний звіринець", яким Законом № 2120-VIII доповнено статтю 1 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", з метою урахування специфіки діяльності закладів культури, зокрема цирків, у тому числі пересувних.

У зв'язку з викладеним Президент пропонує вжити невідкладних заходів щодо підготовки необхідних законодавчих пропозицій та внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроект.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ