Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Порошенко пропонує Раді продовжити закон про особливий порядок на Донбасі

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді продовжити дію закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Про це, 3 жовтня проінформувала Українська правда.

Відповідний законопроект, визначений як невідкладний, глава держави вніс 2 жовтня.

Документом планується внести зміни до статті 1 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Як свідчить статус законопроекту на сайті парламенту, він "переданий на розгляд керівництву".

Текст законопроекту наразі відсутній.

На погоджувальній раді парламенту 1 жовтня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що продовження дії закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей забезпечить продовження санкцій проти Росії, підтримку України у світі, а також введення миротворчої місії ООН на сході країни.

Перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко попросила провести у фракціях зустрічі і обговорити цей закон.

Раніше спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер рекомендував українській владі продовжити дію закону про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей.

Дія норми про особливий статус ОРДЛО спливає в жовтні 2018 року.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомляв, що рішення парламенту про термін дії закону "про особливий статус Донбасу" багато в чому залежатиме від позиції міжнародних партнерів.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, який мав втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Його стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов – виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ