Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Портрет професії. Який він – типовий програміст?

У фахівців IT-сфери є чимало професійних свят – офіційних та неофіційних. «Цифрове» життя успішно та впевнено обростає своїми символічними датами і днями: починаючи від Днів безпечного інтернету (6 лютого) та мережевого кабелю (28/29 лютого) і закінчуючи Всесвітнім днем інформаційної спільноти (17 травня), Днем домена .UA (1 грудня), Днем народження комп’ютерної мишки (9 грудня) та ін. Ще одне свято у цьому переліку – День програміста, який відзначається 13 вересня.

До цього дня фахівці Міжнародного кадрового порталу hh.ua дізналися, який він – сучасний типовий програміст.

Програмісти – люди замкнуті, часто можуть бути інтровертами. Саме такий стереотип було сформовано навколо спеціалістів цієї сфери. Разом із тим, стереотип на те й стереотип, щоб робити реальність більш зрозумілою для сприйняття. «Який він – типовий айтішник?» – це питання з одночасно кількома правильними відповідями, адже «айтішники» – поняття доволі широке і включає у себе фахівців різного спрямування. Відтак, яким саме буде «портрет айтішника», залежить від низки чинників. Однак. подібні портрети, як і стереотипи, допомагають сформувати загальне уявлення про фахівців такої популярної останніми роками сфери, як ІТ.

До Дня програміста (13 вересня) Міжнародний кадровий портал hh.ua пропонує ознайомитися із тим, яким же є типовий програміст.

Аналіз бази резюме та вакансій Міжнародного кадрового порталу hh.ua показав, що більшість програмістів (90%), які розмістили свої резюме на сайті, – чоловіки і лише 10% – жінки. І хоча за останні роки кількість представниць прекрасної статті загалом у сфері IT збільшилася, все ж вони частіше надають перевагу нетехнічним спеціальностям галузі.

Якщо говорити про вік програмістів, то майже половина – це люди віком від 26 до 35 років. 29% пошукачів перебувають у віці до 25 років, а 23% – більше 36 років.

44% програмістів, що розмістили свої резюме на сайті hh.ua, мають вищу освіту, і майже половина (48%) – вказали у резюме, що мають незакінчену вищу. Разом із тим, варто розуміти, що сьогодні роботодавці звертають увагу на реальні знання та навички кандидатів, яких готові працевлаштувати.

Більше половини пошукачів (53%), котрі розмістили свої резюме на сайті hh.ua у галузі програмування, мають досвід роботи від 6 років, від 3 до 6 років досвіду роботи вказали 23% спеціалістів.

Як показав аналіз бази вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua, типовий програміст сьогодні, як правило, має вищу освіту і досвід роботи, що робить його конкурентним на ринку праці і не тільки українському.

Дані були отримані в результаті аналізу бази вакансій і понад 6 тис. активних резюме програмістів на Міжнародному кадровому порталі hh.ua за період січень-серпень 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ