Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Посадові особи місцевого самоврядування мають подати щорічні декларації до 1 квітня

Подання електронних декларацій щороку стає своєрідним викликом березня для посадовців та депутатів, оскільки процедура подачі є досить непростою.

Саме через це Львівський регіональний офіс Програми "U-LEAD з Європою" провів семінар для представників громад Львівщини, який був присвячений електронному декларуванню посадових осіб місцевого самоврядування відповідно до ЗУ "Про запобігання корупції". Про це інформує Львівський РО.

Керівниця Львівського РО Галина Хрущак зазначила, що посадові особи місцевого самоврядування мають подати щорічні декларації до 1 квітня. З метою надання експертних консультацій громадам, радники Програми "U-LEAD з Європою" пройшли навчання від Національного агентства з питань запобіганню корупції та отримали відповідні роз'яснення про особливості декларування цьогоріч.

Участь у заході узяло понад три десятки представників громад Львівщини, зокрема, Жовківської, Судововишнянської, Ралівської, Боринської, Моршинської, Щирецької, Самбірської, Турківської, Кам'янка-Бузької, Журавненської, Бориславської, Стрийської, Жовтанецької, Поморянської, Сокільницької, Городоцької, Рудківської, Новороздільської, Давидівської, Підкамінської, Шегинівської, Трускавецької, Яворівської, Бродівської, Дрогобицької, Мостиської, Журавненської місцевих рад.

Радник Львівського РО Андрій Гнида зауважив, що тема є актуальною і громади неодноразово зверталися до експертів, аби отримати інформацію з цього приводу. Зокрема, команда Львівського офісу U-LEAD уже провела кілька консультацій на цю тему. Андрій Гнида пояснює, що у 2021 певні з'явилися правові новели. Тому окремо радник торкнувся законодавчих та нормативно-правових актів, які регулюють подання декларацій посадовими особами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що існує 4 типи декларацій: перед вступом на посаду, щорічна, перед звільненням та після звільнення. Причому, кожну з них слід ретельно заповнювати. Станом на 1 квітня посадові особи зобов’язані подати щорічну декларацію, тому під час заходу обговорювали інформацію, що стосувалася загальних правил декларування, правил заповнень окремих розділів декларацій. Власне декларування передбачає заповнення самої декларації, інформації про зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку нерезидента.

Іноді декларанти нехтують розділом, де йдеться про неповнолітніх дітей, забуваючи, що їм може належати певна власність, а також не подають інформацію про причепи, сільськогосподарську техніку та човни. Декларується навіть криптовалюта, дохід у вигляді "кешбеку" на банківську картку і усі відкриті банківські рахунки, навіть якщо на них немає коштів.

Окремо обговорили питання, які були присвячені кредитним карткам, набуття та припинення власності протягом одного року та багато інших не менш цікавих питань.

Андрій Гнида підкреслив, що для пришвидшення заповнення декларації слід зібрати інформацію про себе та членів своєї родини та інформацію про суттєві зміни у майновому стані. Він додав, що рада не несе відповідальності за те, що її депутати не подають декларацію, проте, якщо відомо, що обранець громади ухиляється від таких дій, то варто звернутися до НАЗК.

"Дуже файну справу робите. Не знаю, чи хтось би ще отак нас вчив, якби не "U-LEAD з Європою". У майбутньому хотілося б узяти участь у семінарі, який би був присвячений темі люстрації", - поділився своїми враженнями секретар Турківської міської ради Олександр Гвоздінський.

"Дуже гарні враження від заходу. Також хотілося б дізнатися більше про проходження служби в органах місцевого самоврядування", - зауважила завідувачка сектору кадрової роботи та нагород Городоцької міської ради Мар'яна Грецко.

Додамо, що дискусія під час онлайн-заходу виявилася жвавою, адже присутні мали чимало запитань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ