Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поставте на стіл акваріум, - поради як вижити під час спеки

Львівський гідрометцентр попереджає про чергові «рекорди» спекотної погоди, яку в місті переносити особливо важко. Так, в найближчі дні у Львові і Львівській області збережеться спека до +34°. Управління з питань надзвичайних ситуацій ти цивільного захисту населення Львівської міської ради подає рекомендації, які допоможуть значно легше пережити спекотні дні.

Як поводитись під час спеки на вулиці?

Перш за все, тримайтеся подалі від сонця з 13.00 до 16.00 – у цей час промені падають під прямим кутом, що практично може спричинити сонячний удар, якщо перебувати на вулиці. Також варто скоротити фізичну активність на вулиці. Якщо ж любите  бігати, то краще перенести ці заняття з вулиці в фітнес-клуб, обладнаний кондиціонерами. Якщо без зустрічей в місті не обійтися, то заплануйте їх з ранку, поки сонце не розпекло повітря. Також не забудьте взяти в дорогу пляшку води і вологі серветки.

Як поводитись під час спеки вдома і на роботі?

– Повісьте на вікна штори або жалюзі – сонячне світло, яке потрапляє в приміщення, піднімає температуру на 3-10 градусів та створює парниковий ефект.

– Якщо в квартирі немає кондиціонера, але є балкон, можна намочити простирадло холодною водою і повісити її перед балконними дверима. Повітря, що потрапляє в кімнату, стане охолодженим і вологим – дихати буде легше.

– Старовинний спосіб, яким користувалися в Індії англійці: поставте шматок або пакет льоду перед вентилятором, що працює – так можна створити ефект кондиціонера.

–  Перевірте, при якій температурі потрібно зберігати в будинку ліки. Багато з них псуються при високих температурах, і їх краще перенести з аптечки в холодильник.

–  Робіть технічні перерви: 15 хвилин через кожні годину-півтори роботи. 

–  Щогодини мийте руки в прохолодній воді і змочуйте мочки вух.

–  Можна поставити на робочий на стіл акваріум або склянку з водою – рідина буде випаровуватися і трохи охолоджувати повітря.

Їжа та напої під час спеки.

– Пийте більше води і зеленого чаю, менше кави і не вживайте алкогольних напоїв. 

– Їжте легку їжу, введіть в щоденний раціон більше сезонних овочів і фруктів.

– Скоротіть споживання білкової їжі і цукру. Процес засвоєння такої їжі пов’язаний з виділенням тепла.

Одяг у спеку.

–  Одягайтесь в просторий одяг зі світлих натуральних тканин.

–  Не носіть тісний одяг та одяг з ненатуральних тканин – не ускладнюйте роботу власного тіла. 

– Сонячні окуляри захистять чутливі зіниці очей.

Тіло у спеку.

– Припиніть користуватися косметикою або хоча б скоротіть її кількість. Не забивайте пори – вони покращують терморегуляцію. До того ж, у таку спеку бактерії розмножуються швидше – тримайте обличчя в чистоті.

– Приймайте душ кілька разів на день, також – прохолодні ванни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ