Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Правосуддя відносно дітей має бути гуманним – Микола Кулеба

За ініціативи Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби спільно із Національною асоціацією адвокатів України відбувся круглий стіл на тему «Дитина, як учасник кримінального процесу». Про це повідомили в прес-службі Президента України.

Микола Кулебана наголосив, що діти не народжуються правопорушниками і якщо дитина перейшла межу закону – це недопрацювання дорослих. Отже, правосуддя щодо дітей має бути гуманним, і у роботі з такими дітьми слід застосовувати виховні функції замість обмежувальних.  

«Станом на 1 травня 2016 року 3815 дітей в той чи інший спосіб були втягнуті в кримінальний процес.192 дитини знаходяться у СІЗО, 326 – відбувають покарання у виправних колоніях, 2002 дитини перебувають на обліку у кримінально-виконавчій інспекції. Такі показники  вимагають активізації превентивних заходів та профілактичної діяльності, спрямованих на попередження протиправної поведінки серед неповнолітніх», - зазначив Уповноважений.

Микола Кулеба також наголосив, що окрім превентивних заходів, важливо працювати й з тими дітьми, які вже переступили межу закону. «Діти у конфлікті з законом мають право на спеціальні підходи, з урахуванням їхнього віку. Це зазначено у Конвенції ООН про права дитини. Кваліфікована індивідуальна робота з дітьми сприятиме їх реінтеграції у суспільство і зменшить ризики рецидивної злочинності», - зазначив Уповноважений.

Микола Кулеба звернув увагу на необхідність підвищення кваліфікації особового складу правоохоронних органів саме в напрямку роботи із дітьми.

Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, адвокат Ганна Колесник погодились з цією позицією. «З дітьми неможливо працювати так само, як і з дорослими, вони потребують особливого підходу та навичок. Окрім недопущення порушення прав дітей в процесі затримання та слідства, необхідно уникати вироків, пов’язаних з позбавленням волі, замінюючи їх там, де тільки можливо, медіацією, штрафами, виховними заходами та громадськими роботами», - зазначила адвокат.

Про позитивний міжнародний досвід у цьому напрямку розповіла Радник з питань юстиції Посольства Норвегії в Україні Тоньє Мейнік.

«В Норвегії система правосуддя спрямована саме на не доведення дитини до скоєння злочину. Ті діти, які все ж таки перетнули межу закону, притягуються до кримінальної відповідальності та поміщаються до закладів позбавлення волі у виняткових випадках. В місцях позбавлення волі діють численні програми реабілітації, спрямовані на надання допомоги неповнолітнім та їх виправлення», - зауважила Тоньє Мейнік.

Учасники круглого столу одностайно висловились за необхідність запровадження в Україні кращого міжнародного досвіду роботи із дітьми, які є учасниками кримінального процесу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ