Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Представники ДФС та данського бізнесу обговорили напрями покращення міжнародної торгівлі

Захист прав інтелектуальної власності, впровадження інституту уповноваженого економічного оператора та застосування механізму «єдиного вікна» - саме ці питання цікавили представників данського бізнесу під час зустрічі з в.о. заступника Голови ДФС Віктором Кривіцьким та керівниками департаментів фіскальної служби митного напряму. Про це проінформували 15 листопада у прес-центріі Державної фіскальної служби України.

Зустріч, яка відбулася в Посольстві Королівства Данії в Україні, стала продовженням низки зустрічей керівництва ДФС з бізнес-спільнотою з метою обговорення актуальних питань ведення підприємницької діяльності в Україні. 

«Державна фіскальна служба України завжди відкрита до діалогу та співпраці з бізнесом. Сьогодні ми маємо чудову нагоду напрацювати зворотній зв’язок з представниками данського бізнесу, почути їх думку щодо роботи фіскальної служби та спільно вирішити питання, які потребують залучення наших фахівців», – наголосив в.о. заступника Голови ДФС Віктор Кривіцький.

Зацікавленість данської бізнес-спільноти викликало питання захисту прав інтелектуальної власності. Так, один з присутніх представників компаній висловив побажання більш тісної співпраці між митниками та бізнесом щодо упередження потрапляння на український ринок підроблених брендових товарів великих світових виробників. Оскільки махінатори не лише підробляють назву бренду, але й копіюють дизайн, ідею тощо.

У свою чергу представники ДФС звернули увагу присутніх на тому, що для убезпечення себе від недобросовісних конкурентів підприємці мають зареєструвати свій бренд у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності. Саме це дає право митнику зупиняти митне оформлення товарів, які можуть порушувати права інтелектуальної власності.

Варто зауважити, що на 1 листопада цього року до митного реєстру за заявками правовласників внесено майже 3,9 тис. об’єктів авторського права, з яких у цьому році – 283. За цей період здійснено майже 5,8 тис. випадків призупинень митного оформлення товарів за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності. Порушено 11 справ про порушення митних правил за фактами ввезення та вивезення товарів, які включені до митного реєстру об’єктів прав інтелектуальної власності, на загальну суму понад 1,6 млн грн.

Важливим питанням для бізнесу стало і впровадження інституту уповноваженого економічного оператора. Це питання порушують практично всі учасники зустрічей з керівництвом ДФС, оскільки воно надзвичайно актуальне для компаній. Очікують на ухвалення Верховною Радою України відповідного законопроекту і в ДФС.

За словами представників служби, норми розробленого законопроекту відповідають усім вимогам європейського законодавства і його ухвалення є надзвичайно важливим сьогодні для України. У свою чергу фіскальна служба після ухвалення закону докладе максимум зусиль для його успішної імплементації.

Підкреслювали учасники зустрічі і позитивні зміни на митницях під час здійснення митних процедур. Зокрема, позитивні відгуки були щодо впровадження механізму «Єдиного вікна». За словами представників бізнесу, це – великий крок уперед, що значно спрощує процес декларування товарів.

«ДФС працює для бізнесу і всі новації, сервіси запроваджуються саме з метою спрощення ведення бізнесу в Україні. Закликаю усіх присутніх також долучатися до цієї роботи. Якщо у вас є ідеї та напрацювання щодо необхідних законодавчих змін, які дозволять ще більш спростити нашу з вами роботу, надавайте їх. Фахівці ДФС їх опрацюють та передадуть для розгляду до Міністерства фінансів», – зазначив Віктор Кривіцький.

Довідково:

Зовнішня торгівля між Україною та Данією у січні-жовтні 2018 року має тенденцію до зростанняза рахунок збільшення імпорту та експорту.

У 2018 році обсяг товарообігу з Данією займає 39 місце серед 221 країн-торговельних партнерів.

Питома вага обсягу зовнішньої торгівлі між Україною та Данією у поточному році складає 0,5% загального товарообігу України, який в 2018 році становить 85,2 млрд. дол. США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ