Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Представники МП не надавали духовну підтримку українським військовим — Генштаб

Серед релігійних організації, які надавали та продовжують надавати духовну підтримку українським захисникам, немає представників Української православної церкви Московського патріархату.

Про це заявив представник Генштабу ЗСУ Олексій Терещук, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу під час брифінгу на тему «Впровадження служби військового духовенства в Збройних Силах України та перспективи її розвитку», передає Укрінформ.

“З 2014 року співпраця ЗСУ та релігійних організацій була обопільною, відбувалось об'єднання зусиль одночасно. На жаль, Московський патріархат (УПЦ МП — ред.) не виявив бажання. Це їх бачення, і цифри кажуть самі за себе, який внесок кожної релігійної організації”, - зазначив Терещук.

Як поінформували в Генштабі, в липні 2014 року при штабі АТО запрацювала перша капличка з капеланом УГКЦ Андрієм Зелінським, а на кінець 2014 року переважна більшість військових частин, які виконували бойові завдання в зоні АТО, мали на волонтерських засадах своїх духовних наставників.

За інформацією Генштабу, серед релігійних організацій, які здійснюють душпастирську опіку українських військовослужбовців, були представники УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської — пятидесятників. У заходах щодо задоволення духовних потреб ЗСУ не брали участь лише представники Української православної церкви Московського патріархату, зазначив Терещук.

За словами першого заступника голови Синодального управління військового духовенства Православної церкви України протоієрея Тараса Мельника, наразі 148 священиків православної церкви офіційно знаходяться на посадах в ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужбі. Інші священослужителі в складі Синодального управління, яких загалом близько 600, надають допомогу на волонтерських засадах. За словами Мельника, на сьогодні фактично у кожному військкоматі закріплені священики, які духовно допомагають воєнкомам, працюють з учасниками АТО та їх сім'ями, з родинами загиблих.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ