Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Прес-конференція Олешка та Ропецького -- це провокація проти Спілки художників – Олег Микита

Сьогодні, 6 лютого 2007 року, під час засідання Львівського прес-клубу реформ щодо нових фактів розгляду судових справ про повернення втраченого майна Спілки художників України Олег Микита, голова ЛОО НСХУ повідомив, що вчорашня прес-конференція, на якій було оприлюдено факти захоплення майна Національної спілки художників України, була суцільною провокацією проти керівництва НСХУ. Також вона залишила плями на репутації Петра Старуха (член ініціативної групи ЛОО НСХУ, скульптор) та Володимира Сухорського (голова ревізійної комісії ЛОО НСХУ), які навіть не були присутні на прес-конференції. Адже жодних змін до статуту Спілки, про які говорили на прес-конференції, як про такі, що мали б сприяти полегшенню розкрадання майна, що належить Спілці, а отже є власністю творчого колективу і, відповідно, належить українському народу, не було внесено.
 Адвокати Лев Козаков (голова Адвокатського об’єднання «Козаков і партнери») та Дмитро Гудима (викладач юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка) повідомили, що нещодавно було захищено права Спілки у справі обласного магазину-салону «Художник» (вул. Вороного, 2), приміщення якого влада хотіла забрати і продати, не зважаючи на те, що НСХУ власними коштами провела відселення мешканців кількох квартир з вказаного будинку та здійснила реконструкцію салону. У 1998 році Кабінет Міністрів України видав Постанову, за якою рекомендувалося передати приміщення у власність Національної спілки художників, однак міська влада мала свої плани щодо цього приміщення і Спілка мала всі шанси втратити місце продажу мистецьких виробів. ЛОО НСХУ ініціювала судовий процес про визнання права власності на приміщення першого поверху будинку №2 на вул. Вороного. По двох роках судового процесу було підписно мирову угоду, за умовами якої НСХУ безкоштовно отримала у власність приміщення загальною площею 154 м², при цьому поступившись аварійною частиною площею 90,2 м². Також спілка набула права за пільговою ціною отримати в оренду таке ж за площею приміщення на першому поверсі будівлі, яку побудують відразу позаду магазину-салону «Художник».
По вирішенні цього конфлікту співпрацю ЛОО НСХУ та АО «Козаков і партнери» було продовжено і у справі Львівської експериментальної кераміко-скульптурної фабрики. Проблема ця має давню історію, що тягнеться ще від 1989 року, коли санепідемстанція Червоноармійського району м. Львова встановила, що один з будинків по вул. Мучній, біля якого працювала фабрика, є непридатним для проживання. Фабрика запропонувала провести відселення мешканців своїм коштом, на що місцева влада, звісно, погодилась, зобов’язавши фабрику перерахувати Управлінню капітального будівництва міськради 150 тис. крб. 29.07.1991 року фабрикою було перераховано на рахунок вказаного Управління 494 тис. крб. з розрахунку на подальшу передачу міською владою непридатного для життя будинку самій фабриці для здійснення виробничої діяльності. Листування кераміко-скульптурної фабрики з міською владою свідчить, що гроші Управлінням були отримані. Проте жодної динаміки щодо передачі будинку у власність фабрики не спостерігалось і фабрика була змушена задовільнятись повідомленнями про можливість фабрики отримати будинок пізніше. Тим часом міська влада продала аварійний будинок, про що нове керівництво Спілки та фабрики дізналось лише у 2005 році. НСХУ поставила собі за мету відсудити втрачені гроші, адже сума немаленька – у перерахунку з використанням офіційних індексів інфляції на середину 2006 року вона становила 2 млн 321 тис. 840 грн. Через рік Господарський суд Львівської області повністю задовольнив позов до Управління капітального будівництва Львівської міської ради і зобов’язав його повністю сплатити борг. Після того, як у жовтні 2006 року Львівський апеляційний господарський суд, розглянувши апеляційну скаргу Управління капітального будівництва, залишив у силі рішення обласного господарського суду, Управління звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, який скасував рішення двох попередніх судів і повернув справу на повторний розгляд до Господарського суду Львівської області. Оскільки цим Вищий господарський суд України вийшов за межі своїх законних повноважень, на його постанову було подано касаційну скаргу до Верховного Суду України.
5 лютого члени ініціативної групи Львівської обласної організації Національної спілки художників України Володимир Ропецький та Сергій Олешко провели прес-конференцію, під час якої заявили, що в Україні триває всеукраїнська кампанія захоплення майна НСХУ. На їхню думку, майно НСХУ, яке за законом є власністю творчого колективу і, відповідно, належить українському народу, стало об'єктом тіньових схем. При цьому вони звинуватили керівництво НСХУ у спробах підмінити Стату організації, що мало б полегшити відчуження майна Спілки.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ