Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент Чехії підписав поправку до закону, що гарантує право на зброю

21 грудня президент Мілош Земан підписав поправку до Закону про зброю. Ця поправка прямо гарантує право чеських громадян володіти, зберігати та носити зброю.

Як повідомили в УАВЗ, причиною внесення змін до чинного Закону про зброю є відповідь на зусилля ЄС щодо роззброєння легальних власників зброї.

Термін дії ліцензії на вогнепальну зброю не зміниться. Початковий проект поправки передбачав зменшення терміну дії ліцензії з десяти до п'яти років, але цю зміну не прийняли.

Проте деякі зміни ця поправка містить.

Поліція буде перевіряти не рідше одного разу на п'ять років, чи відповідає власник зброї вимогам ліцензії.

Зокрема, поліція зосередиться на стані здоров'я. Ще не зовсім зрозуміло, що саме це означає для власників зброї. Не виключений варіант, що власник ліцензії буде змушений звернутися до лікаря для огляду, якщо поліція цього вимагає.

Зміни стосуються також магазинів до зброї. Буде створена категорія "понадлімітні магазини". Це магазини для довгої зброї, які матимуть ємність більше 10 набоїв (для короткоствольної зброї це ліміт у 20 патронів).

Тепер буде потрібно отримати окремий дозвіл для придбання магазинів великої ємності. Однак отримання цього дозволу не повинно бути проблемою. Більше того, ця зміна не вплине на магазини, якими власник володів до внесення змін до закону.

Поправка до закону також торкнулася деяких аксесуарів. Тепер можна буде легально використовувати глушники, а також приціли нічного бачення.

Зміняться і категорії зброї. Деякі поточні категорії будуть розділені ще на дві.

Наприклад, доведеться реєструвати зброю, яка наразі не вимагає реєстрації. Це, наприклад, історична зброя, вихолощена зброя і, що не менш важливо, газова зброя.

Зокрема, газових балонів в даний час на ринку вдосталь. За оцінками, власниками цієї зброї є від десятків тисяч до сотень тисяч людей. Дуже ймовірно, що не всі власники цієї зброї зареєструють її.

Також варто згадати про зміну, що зобов'язує власників приміщення, в які заборонено вхід зі зброєю (gun free zone), мати сейф для зберігання зброї.

Передбачається спростити утилізацію зброї, а також полегшити вимоги до оформлення зброї для участі у різноманітних виставках.

Поправка до Закону про зброю повинна набути чинності в лютому 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ