Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент Румунії оголосив про рішення балотуватися на генсека НАТО

Президент Румунії Клаус Йоганніс оголосив, що вирішив балотуватися на посаду генсека НАТО. На цю посаду також претендує чинний прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Про це повідомляє G4Media, пише Суспільне. 

"Я висуваю цю кандидатуру від імені Румунії з усією відповідальністю, і це рішення базується на результатах Румунії, досвіді, накопиченому протягом двох мандатів президента Румунії, глибокому розумінні викликів, з якими стикаються НАТО, Європа і особливо наш регіон, і моя тверда відданість основним цінностям і цілям НАТО", — сказав Йоганніс.

За його словами, Румунія два десятиліття тому стала членом НАТО, і парасолька Альянсу надала країні найсильніші гарантії безпеки в історії.

"Військовий конфлікт у Європі – це реальність, яка ще кілька років тому здавалася неймовірною. Росія виявляється довгостроковою загрозою для нашого континенту. Кордони НАТО стають першочерговими, а зміцнення східного флангу залишатиметься довгостроковим пріоритетом. Румунія довела, що вона є опорою стабільності та безпеки в регіоні", — сказав президент Румунії.

Йоганніс зазначив, що Румунія є шанованим членом ЄС і НАТО і для країни настав час взяти на себе ще більшу відповідальність.

"Ми перебуваємо в контексті безпеки, де я вважаю, що настав час для нашої країни взяти на себе ще більшу відповідальність у євроатлантичних керівних структурах. Це законне прагнення держави, яка зазнала радикальних трансформацій за останні два десятиліття і яка могла б використати цей досвід для формування нового бачення того, як ми можемо швидко й ефективно реагувати на різноманітний і складний спектр викликів і загроз", — сказав він.

За словами президента Румунія має розуміння викликів, з якими зіткнувся регіон, поточної безпекової ситуації, нестабільної через війну РФ проти України.

"Водночас я вважаю, що НАТО потребує, зі свого боку, оновлення погляду на свою місію. Східна Європа робить цінний внесок у дискусії та рішення, які приймаються в НАТО. Завдяки збалансованому, сильному та впливовому представництву цього регіону Альянс зможе приймати найкращі рішення, які відповідають потребам і інтересам усіх держав-членів", — сказав Йоганніс.

Видання зазначає, що за деякими даними, чинний прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який вважається фаворитом у боротьбі за главу НАТО, не може набрати достатню кількість голосів через протидію союзників на східному фронті, таких як Болгарія, Угорщина, Туреччина та Румунія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ