Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій здійснив візит до Литви

30-31 травня 2018 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій перебував з робочим візитом у Вільнюсі, Литва, під час якого порушив ряд нагальних українських питань під час зустрічей з державними високопосадовцями та українською громадою Литви.

Під час зустрічей з державними високопосадовцями Президент СКУ висловив вдячність Литві за послідовну та непохитну підтримку територіальної цілісності та європейських і євроатлантичних прагнень України. У зв’язку з цим він обговорив постійні обстріли військ Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, що продовжують іти врозріз із Мінськими домовленостями. Президент СКУ закликав литовців і надалі займати чітку позицію за збереження та посилення особистих та секторальних санкцій проти Російської Федерації допоки вона не виведе свої війська з Донбасу та не деокупує Крим. Евген Чолій привернув увагу співрозмовників до глобальних загроз, що створюються Російською Федерацією, таких як кібератаки, масова дезінформація, втручання в демократичні процеси інших країн та інші дестабілізуючі дії в Європі та світі. Президент СКУ обговорив з литовськими урядовцями останні позитивні реформи в Україні. Він також подякував Литві за визнання Голодомору геноцидом українського народу.

30 травня 2018 р. під час засідання Громадської ради при Посольстві України в Литві Евген Чолій подякував українській громаді Литви за їх самовіддану роботу на благо України в процесі реформування держави та в боротьбі проти триваючої гібридної агресії Російської Федерації. Він також поцікавився поточними проблемами життя української громади Литви та обговорив шляхи посилення співпраці з СКУ. Того ж дня Президент СКУ взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку у Вільнюсі, під час якої були присутні настоятель Церкви Пресвятої Трійці м. Вільнюс о. Вінкентій Пелих, Посол України в Литві Володимир Яценківський, українські студенти з Донбасу та представники української громади Литви. Після цього делегація відвідала монастирський комплекс та Церкву Пресвятої Трійці м. Вільнюс.

31 травня 2018 р. під час зустрічі з Президентом Конституційного Суду Литви Дайнюсом Жалімасом Евген Чолій обговорив питання української судової реформи.

Під час зустрічей у Литві Президента СКУ супроводжували Посол України в Литві Володимир Яценківський та Директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюсселі Марина Ярошевич.

“Світовий Конґрес Українців висловлює вдячність литовській владі та громадянському суспільству за підтримку українського народу у боротьбі проти російської гібридної агресії та в побудові європейського майбутнього”, – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ