Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент України відзначив державною нагородою правозахисницю Ірину Сеник

Президент України Віктор Ющенко відзначив державною нагородою України - орденом Княгині Ольги III ступеня - почесного голову Бориславської міської організації КУН, голову “Союзу Українок” м. Борислав, правозахисницю Ірину Сеник. Сьогодні голова Львівської обласної держадміністрації Петро Олійник вручив цю високу державну відзнаку відомій правозахисниці, відвідавши її вдома, у м. Бориславі. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.
Ірина Сеник - 34- літній політв’язень ( 16 років тюрем і таборів, 18 років заслання). В 1945р. вона була заарештована, а в березні 1946 року засуджена до довічного ув’язнення за статтями 54-1а та 54-11 (за приналежність до ОУН) і вислана в Іркутську область Тайшет-Лаг 7-ий спецзаозерний. Згодом було заслання в Кемеровську область в м.Анжеро-Судженськ.
В 1968 році жінка отримала дозвіл на повернення, але не у Львів і не у Львівську область, - змушена була замешкати в Івано-Франківську. На засланні вона закінчила екстерном медичне училище, тому після повернення працювала медичною сестрою.
 В листопаді 1972 року з новою хвилею арештів була заарештована за ст. 62/2 і ст. 26 КК УРСР – за правозахисну діяльність - і визнана судом особливо небезпечною рецидивісткою. Засуджена до шести років таборів суворого режиму і п’яти років заслання. Покарання відбувала в таборі м. Барашево Мордовської Автономної республіки. Заслання - в Казахстані в Талди-Курганській області, м.Уш-Тобе. Звільнена 1983 року. Ірині Сеник дозволили проживати у м. Бориславі. Ірина Сеник – поетеса, майстриня української вишивки, автор семи книжок, активний громадський діяч. Вона - почесний голова міської організації Конгресу Українських Націоналістів, почесний громадянин м. Борислав і м. Львова. В 1996 році їй присвоєно звання “Герой України” – визнання громадськістю Львівщини, а не державне. Зорганізувала “Союз Українок”, який очолює й досі. В 1997 році у м. Львові названа Героїнею України, а в 1998 році в США визнана однією із 100 героїнь світу (Рочестер, США).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ