Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президентка Єврокомісії запропонувала надати Україні і Молдові членство в ЄС

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила послам ЄС, що Україні та Молдові необхідно надати членство, щоб не допустити їхнього потрапляння під вплив країн, які не поділяють цінності блоку.
Фото: Reuters

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Зазначається, що 13 вересня президентка ЄК виступить зі своїм зверненням про стан справ у Євросоюзі та наголосить, наскільки фундаментально війна Росії проти України змінила ЄС.

За словами джерел, знайомих з переговорами, раніше цього місяця фон дер Ляєн сказала послам ЄС, що блоку необхідно розширити свої кордони, щоб визнати нові геополітичні реалії. Вона зазначила, що Україні та Молдові необхідно буде надати приєднання, щоб запобігти потраплянню під вплив країн, які не поділяють цінності блоку. Співрозмовники агентства говорили на правах анонімності, тому що обговорення було приватним.

Джерела також зазначили, що Україні, Молдові, а також іншим країнам, які подали заявку на вступ до ЄС, включаючи п'ять країн Західних Балкан, які є кандидатами, необхідно прискорити реформи, щоб увідповіднити їх до правил блоку, щоб скористатися наявною політичною підтримкою для вступу нових членів.

Bloomberg зазначає, що держави-члени ЄС мають побоюваннями щодо багаторічної тривалості війни в Україні та конкуренції з Китаєм та США в економічному та технологічному плані, а також багато хто починає турбуватися з приводу можливого повернення Дональда Трампа на посаду президента США.

Очікується, що комісія, виконавчий орган ЄС, оголосить у жовтні, чи рекомендуватиме вона розпочати офіційні переговори з Україною та Молдовою щодо набуття членства в ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ