Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Про роль службових собак в Держприкордонслужбі

Службові собаки ДПСУ несуть службу на рівні з людьми.

Як розповів в коментарі інтернет-журналу "My dog" фахівець-кінолог Олександр роль службових собак в ДПСУ є надзвичайно важливою, адже собаки надають допомогу при пошуку наркотичних засобів, вибухівки, зброї, боєприпасів тощо.

“Незалежно від того, чи це воєнний стан, чи мирний час, службові собаки завжди несуть службу з прикордонниками”, - зазначив Олександр.

В час воєнного стану, собаки дозволяють швидше та якісніше проводити огляд транспортних засобів та осіб, а також проводити виявлення зловмисників на відстані.

“В залежності від напрямку підготовки є розшукові та спеціальні собаки. Розшукових навчають для пошуку, виявлення та затримання правопорушників. А спеціальних тренують саме для пошуку заборонених предметів та засобів, зокрема в багажі, в транспортних засобах чи на тілі людини, там де візуально неможливо помітити схованку. Ці два напрями підготовки собак не перетинаються.

Першопочатково проводиться базова підготовка собаки з інструктором, з плином часу існує також перепідготовка та підвищення кваліфікації, як інструкторів, так і собак”, - розповів кінолог ДПСУ.

В середньому підготовка службового собаки триває 5-6 місяців. Однією з особливостей в підготовці є те, що навчання проводяться в різний час доби, навіть вночі. Адже це дає можливість підготувати собаку до різних умов несення служби після навчання.

Умови максимально наближені до реальних. Відпрацювання відбуваються зокрема на тренажерах-імітаторах різних ситуацій. Існують спеціальні локації, які імітують роботу на залізниці, в аеропорту, автобусний та легковий транспорт.

Які пороби собак залучають до несення служби?

Служать собаки різних порід. Хоча перевага надається саме мисливським та службовим.

“Ягдтер'єри, спанієлі, фокстер’єри, а також службові такі, як німецька вівчарка, бельгійська вівчарка малінуа. Ці породи найкраще підходять по своєму темпераменту та природним властивостям для підготовки та несення служби.

Також потрібно не забувати про навички слухняності. Цьому теж приділяється багато уваги, адже собака повинна бути керована у всіх ситуаціях”, - розповів інструктор.

Спеціально підготовлена собака з пошуку заборонених предметів може безперервно працювати до 30 хвилин, потім їй відповідно до погодних умов обов’язково надається відпочинок після якого вона знову може працювати. Розшукові собаки можуть відпрацьовувати слід до двох годин і навіть більше.

Середній термін служби триває до 8 років, однак він може тривати і довше, якщо собака зберігає необхідну форму та навички. Весь термін служби проходить з одним інструктором, який має змогу по її завершенні залишити в себе чотирилапого улюбленця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ