Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проект ЄС надав рекомендації з розвитку державних IT-систем в Україні

Проект ЄС надав рекомендації з розвитку державних IT-систем в Україні. Про це розповіли в представництві Європейського Союзу в Україні.

Проект Європейського Союзу EGOV4Ukraine, Державне агентство з питань електронного урядування та Національне агентство України з питань державної служби за фінансування ЄС перевірили інформаційні системи українських органів виконавчої влади та розробили 14 рекомендацій для їхнього оновлення та розвитку. Аудит тривав з червня по жовтень 2018 року та охопив 573 ІТ-системи 66 державних установ і 24 регіональних адміністрацій.

«Проведений огляд інформаційних систем заклав гарну основу для підготовки інтеграції державних баз даних за допомогою системи „Трембіта“ для надавати ефективні та прозорі адміністративні послуги в Україні та прискоренню процесу розвитку електронних послуг для громадян», − заявила Марі Педак, керівник проекту EGOV4Ukraine.

Система «Трембіта» є основою ІТ-інфраструктури для безпечного обміну даними між державними органами. Її впроваджують проект EGOV4Ukraine у тісній співпраці з Державним агентством із питань електронного урядування в Україні.

«Рекомендації забезпечують систематичний та сталий підхід до побудови, оновлення та розвитку інформаційних систем та інфраструктури в Україні. Ми вважаємо, що дотримання цих рекомендацій зробить електронне урядування більш ефективним і дозволить отримати оптимальні результати роботи», − повідомив Дмитро Маковський, керівник відділу цифрової трансформації Державного агентства з питань електронного урядування України.

За результатами аудиту експерти рекомендують:

1) модернізувати вимоги до розроблення та управління інформаційними системами;

2) запровадити чіткі правила, процедури, інструкції для роботи з інформаційними системами;

3) надавати всі електронні послуги на єдиному порталі;

4) гарантувати безпеку та конфіденційність даних за європейським зразком;

5) органам державної влади підготувати власний план забезпечення кібербезпеки та захисту мережі;

6) державним установам оприлюднити відкриту інформацію;

7) запровадити єдине оформлення та правила надання інформації на офіційних веб-порталах та веб-сайтах державних підприємств;

8) держслужбовцям використовувати електронний документообіг;

9) кожному органу державної влади виконати зазначені вимоги для успішної інтеграції бази даних і реєстрів в систему обміну даними «Трембіта»;

10) виконати законодавчі і технічні заходи з впровадження електронної ідентифікації;

11) модернізувати мережеву інфраструктуру відповідно до вимог;

12) забезпечити експлуатацію робочих станцій, серверів і мережевого обладнання строком до 5 років і їхню модернізацію кожні 2 роки;

13) ліцензувати та оновити операційні системи та програмне забезпечення;

14) фінансувати програму модернізації ІТ-інфраструктури органів державної влади з державного та місцевих бюджетів.

Докладні рекомендації розміщені на веб-сайті http://audit.gov.ua. Надалі перевірки стануть щорічними та охоплюватимуть усіх власників або керівників державних інформаційних систем.

Довідкова інформація: Перевірка інформаційних систем проводилася згідно з розпорядженнями Кабінету Міністрів України №238-р і №239-р від 11 квітня 2018 року.

Проект EGOV4UKRAINE («Підтримка процесу децентралізації електронного урядування в Україні») є частиною програми підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою», що триває з 2016 до 2020 року. Проект фінансується ЄС та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Метою проекту є розроблення та впровадження комплексних та ефективних інформаційних систем та адміністративних послуг задля суттєвого поліпшення процесу надання державних послуг органами місцевого самоврядування. До кінця 2020 року проект має охопити роботу 600 центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Очікується, що після його завершення ЦНАПи зможуть надавати сотні державних послуг у режимі онлайн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ