Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проектування полігонів ТПВ: що потрібно знати?

Полігони для твердих побутових відходів часто плутають із сміттєзвалищами, втім, між ними є суттєві відмінності. Найголовніша полягає в тому, що полігони ТПВ, насамперед, це інженерні споруди, які призначені для захоронення побутових відходів і повинні запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

Проектування полігонів та рекультивація сміттєзвалищ є відповідальною справою, оскільки подібні об’єкти становлять в підвищену небезпеку для людей та довкілля.

Можна виділити 3 етапи робіт з проектування полігонів ТПВ:

  • дослідження (моніторинг) існуючої ситуації;
  • проектування;
  • експертиза проекту.

1.Дослідження (моніторинг) існуючої ситуації. Найперше, під час проектування необхідно врахувати містобудівні умови та обмеження, вимоги законодавства, зокрема, вимоги ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів», «Правила експлуатації полігонів побутових відходів», а також усі наявні екологічні аспекти та ризики.

2.Проектування. Після  оцінки зібраних даних проектна група розробляє основні розділи проекту такі як: пояснювальна записка; рішення генплану; технологічні рішення; водокористування внутрішніх інженерних мереж (що включає системи дренажу, збирання та знешкодження фільтрату); графічні матеріали; організація будівництва; оцінка впливу на навколишнє середовище (включає розрахунок очікуваної кількості полігонного газу (біогазу); архітектурно будівельні рішення; кошториси та ін.

Основною метою розробки проекту є виконання технічного завдання замовника з дотриманням будівельного та природоохоронного законодавства. Тільки за такої синергії можна отримати та гарантувати якісний  результат – реалізований проект.

3.Експертиза проекту. Експертиза проекту здійснюється експертними організаціями, що внесені до  переліку експертних організацій, що відповідають Критеріям, встановленим наказом Мінрегіону від 15.08.2017 № 204, та можуть проводити експертизу проектів будівництва.

Центр - Еко Консалтинг

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ