Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Програма «Доступні ліки»: експерти розповіли, які медикаменти можна отримати від держави безкоштовно

Програма «Доступні ліки»: експерти розповіли, які медикаменти можна отримати від держави безкоштовно або з частковою доплатою.

Перелік лікарських засобів, доступних за програмою, збільшився до 515 одиниць.

Ще у 2017 році уряд запровадив програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки», у межах якої пацієнти в Україні могли отримати безкоштовно або за часткову доплату три групи препаратів: для лікування серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання та цукрового діабету. Аптеки-учасники програми отримують відшкодування вартості відпущених ліків.

З 2019 року програму почала фінансувати Національна служба здоров’я України, з того часу кількість препаратів, доступних за програмою, збільшилась. Вже зараз у межах програми доступні 515 препаратів, з них 232 – для лікування серцево-судинних захворювань, 53 –  цукрового діабету, 4 – нецукрового діабету, 23 (+9 комбінацій) – хвороб нижніх дихальних шляхів, 65 – розладів психіки і поведінки, 7 – хвороби Паркінсона, 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді, 72 – препарати інсуліну, а також, згідно з останніми нововведеннями, 6 – для знеболення паліативних хворих, 23 – смужки для визначення рівня глюкози крові.

Як розповіла під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА виконувачка обов’язків директора департаменту охорони здоров’я ЛОВА Наталія Літвінська, у 2023 році на Львівщині до програми реімбурсації лікарських засобів залучено понад 41 тисячу нових пацієнтів, а також участь у програмі беруть понад 1000 аптечних закладів.

Попри це, більшість пацієнтів-отримувачів та аптек за програмою зосереджені у містах. Тож з метою поширення інформації про «Доступні ліки» у селах та селищах департамент охорони здоров’я організував виїзди у громади, якими вже вдалося охопити 37 громад.

«Ми бачимо, що приватні заклади практично не приймають участі у цій програмі, а більшість аптек-учасників сконцентровані на території міст і понад 77% препаратів, які виписуються по програмі, виписуються лікарями, які є у містах. Тому жителі сіл і селищ не мають належної доступності до програми. У зв’язку з цим департамент організував виїзні бригади з представників інформаційно-аналітичного центру, які об’їздили станом на сьогодні 37 громад. Вони інформують жителів громад про те, що вони мають право брати участь у програмі «Доступні ліки» і медикаменти їм можуть бути виписані безкоштовно або з частковою доплатою», – зазначила Наталія Літвінська.

Вона закликала також голів громад налагодити належну доступність ліків для жителів сіл та селищ і наголосила, що у випадку відмови пацієнтам лікарями чи в аптеках в отриманні рецепта за програмою, необхідно звертатися на гарячу лінію департаменту охорони здоров’я ЛОВА за телефоном 260-19-18 або на гарячу лінію НСЗУ – 1677.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ