Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Програма ЄС «Міцні регіони» розпочинає партнерство з Карітас України

Програма ЄС «Міцні регіони - Спеціальна програма підтримки України» започаткувала партнерство з Карітас України, з метою запропонувати комплексну програму навчання соціальних працівників та менеджерів соціальних установ, насамперед на сході та півдні України.

В рамках навчальної програми Карітас України проведе тренінги для 1200 соціальних працівників та 300 керівників соціальних закладів у 84 громадах 10 областей. Маючи знання та навички, отримані завдяки цим тренінгам, соціальні працівники зможуть надавати клієнтам, насамперед вразливим групам населення, покращені соціальні послуги та допомогу. Партнерство з Карітас України фінансуватиметься в обсязі 510 700 євро.

«Громади є лише настільки стійкими, наскільки стійкими є їхні найбільш вразливі члени. Саме тому Європейський Союз із задоволенням співпрацює з GIZ та Карітасом задля зміцнення спроможностей соціальних працівників та тих, хто надає послуги з догляду вдома та паліативних послуг у тих громадах, на яких зосереджується наша нова програма  «Міцні регіони». Одним з ключових уроків, які ми винесли з пандемії COVID-19 у всьому світі, є необхідність високо цінувати фахівців з догляду та підтримувати їх, і ми хочемо зробити свій внесок у досягнення цієї мети», – зазначила Надія Вертебна, менеджерка програм Представництва Європейського Союзу в Україні.

Навчальна програма для керівників соціальних установ спрямована на керівників та заступників керівників відділів соціального захисту та соціальних установ. Три модулі охоплюють 18 навчальних годин з основ організації надання соціальних послуг у громадах, основ бюджетування соціальних послуг, залучення місцевих громадських організацій та волонтерів до надання соціальних послуг.

«Цей проєкт є дуже важливим для працівників соціальних закладів, адже до кінця 2021 року всі територіальні громади зобов'язані організувати нові структури, укомплектувати їх працівниками та забезпечити надання послуг на відповідній території. Як наслідок, існує високий попит на кращі знання щодо надання соціальних послуг та управління такими установами», – прокоментувала Олександра Гончарова, радниця проєкту GIZ.

Перші онлайн-сесії розпочнуться в середині грудня 2021 року і триватимуть до початку 2023 року. Тренінги для кожного учасника складатимуться з декількох модулів і практики. Теми охоплюють широкий діапазон від стандартів паліативної допомоги та нагляду, стандартів домашнього догляду та нагляду до подолання синдрому «професійного вигорання».

«Разом ми зміцнимо потенціал у сфері надання соціальних послуг, а також зробимо внесок у підвищення якості соціальних послуг, щоб кожна нужденна людина могла утвердитися у своїй гідності та жити гідним життям», – зазначила Генеральний секретар Карітасу України Дзвенислава Чайківська.

Довідкова інформація:  «Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України» є частиною заходу ЄС, обсягом 30 млн євро, що спрямовані на підвищення стійкості України в цілому та стосовно гібридних загроз зокрема і сприяння зміцненню українських реформ та згуртованості суспільства на загальнодержавному рівні. Проєкт вартістю 10 мільйонів євро підтримуватиме місцеві громади, зокрема на сході та півдні України.

Заходи також мають на меті реагування на дестабілізуючі фактори, як-от пандемія COVID-19 та її соціальний та економічний вплив. Серед їхніх цілей – ключові компоненти стійкості соціального капіталу, безпека людини та достовірність інформації у визначених регіонах. Програма «Міцні регіони» є частиною пакету фінансової допомоги, який нараховує 190 мільйонів євро, мобілізований ЄС з весни 2020 року для допомоги Україні в боротьбі з COVID-19.

«Спеціальна програма підтримки Східної України» розпочала свою роботу для підконтрольних Уряду України територі Луганської та Донецької областей у листопаді 2019 року. Починаючи з 2020 року проєкт працював з 20 громадами у Донецькій та Луганській областях (підконтрольні Уряду території). Проєкт виконується Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) на доручення Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини (BMZ). Політичним партнером з українського боку є Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ