Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проєкт Willow на Алясці: що це та чому зелені активісти проти?

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила в понеділок, 13 березня, що схвалить скорочену версію проєкту з буріння нафти і газу "Willow" на Алясці.

Фото - Voanews

Як пише Voanews, це викликало гнівну реакцію з боку кліматичних активістів.

Проєкт Willow — це пропозиція ConocoPhillips COP.N вартістю 6 мільярдів доларів щодо буріння нафти й газу на Алясці. Він буде розташований у Національному нафтовому резерві Аляски, на території площею 23 мільйони акрів (93 мільйони гектарів) на Північному схилі штату, що є найбільшою ділянкою незайманої громадської землі в США.

Що в результаті затвердили? 

Міністерство внутрішніх справ Байдена схвалило версію проєкту, яка включатиме три бурові майданчики та меншу поверхневу інфраструктуру, ніж пропонувалося спочатку. Адже ConocoPhillips спочатку хотіла побудувати до п’яти бурових майданчиків, десятки кілометрів доріг, сім мостів і трубопроводів.

У міністерстві заявили, що скорочення масштабів проєкту допоможе зменшити вплив на середовище існування таких видів, як білі ведмеді та жовтодзьоба гагара.

Повний проєкт спочатку був схвалений адміністрацією Трампа багато років тому, але федеральний суддя на Алясці у 2021 році скасував це рішення, заявивши, що аналіз навколишнього середовища був неправильним, тож його відправили переробляти. 

Фото - Voanews

Який вплив Willow на навколишнє середовище?

У міністерстві внутрішніх справ зазначили, що не підтримали повну пропозицію і схвалили лише скорочену версію, щоб зменшити екологічний ризик. Агентство також оголосило на вихідних, що вилучить інші частини Арктики з майбутньої оренди буріння.

Як пише Voanews, екологічні групи залишаються незадоволені цим рішенням, стверджуючи, що проєкт, навіть у меншій формі, суперечить обіцянкам адміністрації Байдена боротися зі зміною клімату та становить загрозу для незайманої дикої природи. Але ConocoPhillips заявила, що скорочений план представляє «життєздатний шлях вперед» для Willow і що вона готова розпочати будівництво одразу після затвердження.

Чому проєкт Willow важливий для Аляски?

У проєктній зоні Willow міститься приблизно 600 мільйонів барелів нафти, або більше, ніж кількість, яка зараз зберігається в Стратегічному нафтовому резерві США, надзвичайному запасі країни, повідомляють у Voanews. 

Проєкт важливий для обраних посадових осіб Аляски, які сподіваються, що він допоможе компенсувати падіння видобутку нафти в штаті, економіка якого значною мірою залежить від бурової промисловості.

ConocoPhillips заявила, що проєкт принесе до 17 мільярдів доларів доходу для федеральних урядів і урядів штатів, а також для місцевих громад Аляски. Адміністрація Байдена також закликала американські нафтові компанії інвестувати в збільшення видобутку, щоб допомогти втримати споживчі ціни на енергоносії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ