Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Прокуратура хоче повернути Києву акції "Київенерго", "Київгазу" та "Київводоканалу"

Прокуратура міста Києва подала до господарського суду міста Києва позов про повернення територіальній громаді столиці належних їй пакетів акцій товариств "Київенерго" (12,73%), "Київгаз" (61%) та "Київводоканал" (67%). Про це повідомив прокурор Києва Роман Говда, передає кореспондент УНН.

"Прокуратурою міста Києва в інтересах держави подано до господарського суду Києва позов про повернення територіальній громаді столиці належних їй пакетів акцій товариств "Київенерго", "Київводоканал" та "Київгаз" вартістю більше 1 млрд грн", - повідомив Р.Говда.

Він нагадав, що у 2006 році зареєстрована за рішенням Київради ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг", яка мала постачати для киян відповідні енергоресурси.

За його словами, у процесі створення товариства фактично йому у власність передано належні територіальній громаді контрольні пакети акцій ВАТ "Київгаз" (61%) та ВАТ "АК "Київодоканал" (67%), а також 12,73 % акцій ВАТ "АЕК "Київенерго".

"Під час розслідування низки кримінальних проваджень прокуратурою міста Києва встановлено, що вартість комунальних пакетів акцій було занижено в більш ніж 4 рази, оскільки згідно з висновками експертиз така вартість складала 1,1 млрд грн. Крім того, у 2007 році без погодження наглядової ради та загальних зборів 12,73% акцій "Київенерго" взагалі було передано іншій приватній структурі, а у подальшому за низкою правочинів відчужено на користь ТОВ "ДТЕК ЕНЕРГО", - пояснив прокурор Києва.

У зв’язку з цим, наголосив Р.Говда, територіальна громада втратила будь-які права на вказані акції «Київенерго» та можливість контролю за ними і отримання дивідендів.

Прокурор Києва також зазначив, що до кінця тижня господарський суд столиці має визначитися щодо призначення до розгляду справи у суді. За його словами, під час розгляду цієї справи в суді прокуратура клопотатиме про арешт відповідного пакету акцій компаній на час слухання справи у суді.

Крім того, Р.Говда розповів, що відповідачем у справі будуть ті юридичні особи, які володіють наразі цими пакетами акцій, а саме "Київенергохолдинг", залучені кіпрські компанї, які є співзасновниками "Київенергохолдингу", а також "ДТЕК ЕНЕРГО".

Нагадаємо, на фондовій біржі ПФТС продано за стартовою ціною пакет акцій ПАТ "Київенерго" у розмірі 25%.

УНН
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ