Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проректор Краківського економічного університету Януш Течке став почесним професором Університету банківської справи НБУ

Проректор з питань наукових досліджень і міжнародної співпраці Краківського економічного університету, професор, д.е.н. Януш Течке став шостим почесним професором Університету банківської справи НБУ. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі УБС НБУ.
Такого звання науковець заслужив за видатні заслуги в розвитку науки та освіти в контексті Болонського процесу, вагомий внесок у розвиток міжнародного співробітництва УБС НБУ, популяризацію і зміцнення його наукового й освітнього авторитету в європейському та світовому науково-освітньому просторі. До прикладу, завдяки Янушу Течке на базі Львівського інституту банківської справи у 90-тих роках розпочались перші студентські обміни на семестрове навчання, впроваджувались цікаві молодіжні проекти, проводились спільні заходи тощо.
У своєму виступі Януш Течке зазначив, що події 11 вересня у США розпочали нову епоху дестабілізації у світі, наслідками якої уже є суспільство ризику, переосмислення демократії, зростання суспільної нерівності, глобалізація терору, неможливість аналізу довготермінових наслідків тощо. «Суспільство ризику – це суспільство, котре вимушене у всьому покладатись на думку експертів», - зазначив професор. Ризик супроводжує людей при прийнятті навіть щоденних рішень – купівлі автомобіля, обміні валют та ін. Нерівність у суспільстві сьогодні виражається у нерівному доступі до освіти, матеріальних благ, безпеки, і це породжує незадоволеність. На зламі 20 та 21 століть виникає ще й нерівність інформаційна. Епоха глобалізації для світових концернів створила відчуття безпечного ринку. Такі індекси, як індекс відкритості економіки, індекс суспільного розвитку, чи індекс заможності давали гарантію стабільного розвитку бізнесу. Однак, сьогодні, країни у яких цей показник був найвищим, переживають глибоку економічну кризу, а основні їх підприємства не можуть дати собі раду без фінансової допомоги держави. Серед причин глобалізації тероризму – розвиток інформаційних технологій, анонімність і переміщення капіталу, недостатній контроль за військовими технологіями. Демократія, яка ще недавно служила охороні прав меншості перед домінуючою більшістю, сьогодні повинна служити охороні прав більшості суспільства перед агресивно налаштованою меншістю. Все це становить суттєвий виклик для сучасного бізнесу. Непередбачуваність гри бізнесу та суспільства змінюються геополітичною ситуацією, а відтак Януш Течке порадив для Польщі та України зміцнювати спільні економічні відносини, підтримувати наукові контракти, утримувати приязні, побудовані на взаємній довірі сусідські відносини.

Януш Течке – професор, габілітований доктор економічних наук у сфері менеджменту. З 2002 року – проректор з питань Наукових досліджень і міжнародної співпраці Краківського Економічного університету. Спеціалізується на дослідженні міжнародного менеджменту, логістики і управлінні ризиками.
Почесними професорами Університету уже є Анатолій Станков, отець Мирослав Каліновський (Люблінський Католицький Університет), Стефан Мітнік (Університет м. Кіля Німеччина), Рейнгольд Глесс (директор фірми "ФАТТЕР Консалтинг", м. Ширгізвальде), Рудольф Хаммершмідт (голова правління соціального банку м.Кельн), Франц Петер Ланг (Президент федерального союзу німецьких економістів).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ