Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Протести у Казахстані: що відомо

У Казахстані з 1 січня тривають протести, приводом до яких стало збільшення цін на газ із 60 до 120 тенге (7,53 грн) за літр. У ніч проти 5 січня вони переросли в сутички мітингарів і поліції, після чого в різних містах країни почалися погроми та захоплення будівель.

У ніч на 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алматі, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан. В Алмати всю ніч тривали сутички протестувальників із поліцією. Учасники акцій палили машини, а поліцейські застосовували світлошумові гранати та сльозогінний газ. За даними МВС Казахстану на ранок 5 січня, всього під час протестів травми отримали понад 100 співробітників поліції, затримано понад 200 людей. У кількох містах - Алмати, Шимкенте, Таразі - протестувальники намагалися взяти штурмом акимати (будівлі районної адміністрації).

Вранці 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин та дизель.

У місті Атирау поліція почала стріляти у мітингарів, внаслідок чого один з активістів загинув від пострілу в голову. У ЗМІ почали ширитися відео, в яких показано, як начебто від пострілу падає один із учасників акцій протесту. За інформацією кореспондента Радіо "Азаттик" Санії Тойкен, серйозно були поранені дві людини, одному з них потрапили в голову - він помер. Проте офіційних даних про постраждалих серед протестувальників немає. Станом на вечір 5 січня Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про 317 постраждалих і вісьмох загиблих силовиків і військовослужбовців Національної гвардії. Місцеві видання повідомляють про випадки мародерства в Алмати. 

Водночас у Талдикоргані активісти знесли пам'ятник колишньому президенту Казахстану і вже ексголові Ради Безпеки Нурсултану Назарбаєву. Також у країні деякі аеропорти припинили роботу, і скасували рейси.

Спочатку режим надзвичайного стану був запроваджений в Алмати та Мангістауській області, де 2 січня почалися протести після стрибка цін на скраплений газ. Пізніше влада поширила режим НС на столицю та всі інші регіони країни.

У зв'язку з тим, що ситуація в Казахстані виходить з-під контролю уряду, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв сьогодні провів засідання контртерористичного штабу, і звернувся до глав держав ОДКБ (Організації Договору про колективну безпеку) з проханням про допомогу в наведенні порядку в країні.

Генерал-майор ВПС Казахстану Токтар Аубакіров на державному телеканалі "Хабар" також закликав всіх членів ОДКБ ввести війська в країну.

Як відомо, до ОДКБ належать Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.

У ніч на четвер комендатура Алмати повідомила, що правоохоронні органи розпочали «антитерористичну спецоперацію» в місті.

Станом на ранок, 6 січня, за офіційним повідомленням поліції Казахстану, під час спроб штурму адміністративних будівель в найбільшому місті Казахстану, колишній столиці Алмати «ліквідовані десятки нападників».

Водночас, за повідомленням ТАСС, Росія скерувала свої війська до Казахстану у межах миротворчої операції ОДКБ. 

"Від Російської Федерації до складу Колективних миротворчих сил ОДКБ увійшли підрозділи та військові частини Повітряно-десантних військ. Наразі літаки військово-транспортної авіації ВКС Росії здійснюють перекидання на територію Республіки Казахстан російської частини миротворчого контингенту", - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ