Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Провалену медичну реформу можна реабілітувати, - "Наш край"

У медичній сфері проблеми нагромаджуються щодня і більшість населення просто не розуміє, що на неї чекає в майбутньому, окрім платної медицини.

30 січня 2018 року набув чинності закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Наразі триває підготовка до створення Національної служби здоров’я України – національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Більшість експертів вважає створення цієї служби новим корупційним інститутом, який буде контролювати десятки мільярдів гривень.

Розпочинається процес автономізації медичних закладів – перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. 

Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, яка наразі працює в тестовому режимі, а також привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю технічного оснащення. Низький рівень комп’ютеризації лікарень та поліклінік, практично відсутність мережі інтернет-зв’язку унеможливлюють впровадження медичної інформаційної системи (МІС), підключення до електронної системи охорони здоров’я. 

Голова Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослав Хом’як заявив: "В умовах, коли державні програми не виконуються, ліки закуповуються із запізненням на рік, погіршується епідеміологічна ситуація, ми висуваємо ряд вимог. По-перше, заборонити створювати госпітальні округи без завершення децентралізації, ввести заборону на скорочення сільських лікарень та поліклінік і ФАПів. По-друге, модернізувати медичне та діагностичне обладнання у державних закладах охорони здоров’я в усіх регіонах країни. По-третє, запровадити державну програму комп’ютеризації системи медичної охорони для забезпечення оцифрування даних щодо захворювань, вакцинації тощо. І по-четверте, запровадити програму державної обов’язкової безплатної медичної допомоги замість пакету гарантованих медичних послуг, склад яких уряд може переглянути та скоротити".

"Впровадження запропонованого нами Плану оздоровлення економіки після псевдореформ забезпечить нормалізацію рівня життя українців, зокрема шляхом покращення системи охорони здоров’я. Наша місія – забезпечити фундамент для впровадження позитивних змін", - підсумовує Мирослав Хом'як.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ