Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Приблизно 90 тисяч осіб в Україні не знають про свій ВІЛ-позитивний статус

В Україні близько 250 тисяч людей з ВІЛ, з них 90 тисяч не знають про свій статус та є джерелом інфекції.

Фото: Depositphotos

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ розповіла Голова Представництва Фундації АнтиСНІД США в Україні Ярослава Лопатіна.

«За оцінками, в Україні проживає близько 250 тисяч людей з ВІЛ. Але під медичним наглядом знаходиться 123 тисячі людей — це люди, які отримують лікування.

Близько 90 тисяч людей все ще не знають про свій ВІЛ-статус, про наявність в них ВІЛ-інфекції, тож вони є тим джерелом інфекції, яке не дає можливості подолати епідемію. І це є причиною, чому епідемія триває.

Для того, щоб подолати епідемію в Україні, необхідно знайти цих людей, виявити ВІЛ-інфекцію та зробити так, щоб вони розпочали лікування. Тому що, як тільки людина розпочинає лікувати ВІЛ-інфекцію, вона перестає бути джерелом інфекції для інших людей», — зазначила експертка.

Експертка наголошує, ВІЛ — давно не вирок, лікування є доступним, але важливо розпочати його вчасно. 

«Більшість випадків передачі відбуваються просто через сексуальні стосунки, тож будь-яка людина, яка мала у своєму житті незахищений секс, повинна пройти тест на ВІЛ. Це безплатно, займає 15 хвилин, безболісно. 

ВІЛ вже років 20 як не вирок, тому що є антиретровірусна терапія – лікування ВІЛ-інфекції. Людина, що розпочала лікування вчасно, буде жити з ВІЛ стільки, скільки б жила без ВІЛ. Людина, яка лікується, не є джерелом інфекції для інших людей, навіть якщо вона буде займатися сексом без презерватива. Вагітна, яка приймає антиретровірусну терапію, не може народити дитину з ВІЛ. Завдяки міжнародним партнерам та зусиллям нашої держави, попри війну, лікування ВІЛ інфекції доступне, воно є кругом, де є центри СНІДу і кабінети довіри», — додала Лопатіна.

До слова, свій позитивний чи негативний ВІЛ-статус безоплатно можна перевірити у сімейного лікаря, лікарів-інфекціоністів поліклінік за місцем проживання або у 9 спеціалізованих закладах охорони здоров’я області. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ