Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Приріст реального ВВП за 2010 рік становитиме близько 4.5%-4.7%, - прогноз НБУ

Зростання індексу виробництва базових галузей у 2010 році становило 7.4%, в IV кварталі - 9.3%, в грудні - 11.1% (до відповідного періоду). На основі цих даних, а також власних оцінок в НБУ допусскають, що приріст реального ВВП за 2010 рік становитиме близько 4.5%-4.7%, що вище за прогноз Уряду (3.7%). Про це повідомила прес-служба НБУ.

Зокрема, в НБУ зазначають, що "визначальними чинниками відновлення економічного зростання в 2010 році були: 1) сприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура, що стимулювала розвиток машинобудування (34.5% за рік) та металургії (12.3% за рік); 2) стабільне зростання доходів населення, що стимулювало пожвавлення внутрішнього споживчого попиту. Приріст обороту роздрібної торгівлі становив 7.6% за рік, виробництва легкої промисловості - 7.8%, обсягу наданих послуг - 2.9%; 3) суттєве збільшення державного фінансування, як наслідок - пожвавлення внутрішнього інвестиційного попиту в ІІ півріччі позитивно відобразилось на динаміці будівництва (падіння за рік уповільнилось до 5.4%) та інвестицій в основний капітал (зростання в ІІІ кварталі на 4.5% в річному вимірі).

Додатковий внесок у зростання показників економічного розвитку був обумовлений статистичним ефектом низької бази порівняння.

Одночасно, протягом року економічна активність зазнавала суттєвих коливань, відображаючи нестійкий характер розвитку вітчизняної економіки. Так, згідно оцінок Державного комітету статистики сезонно згладжені показники квартальної зміни реального ВВП в І, ІІ та ІІІ кв. цього року складали «-»0.3%, 3.8%, 0.1% (4.9%, 5.9%, 3.4% в річному вимірі, відповідно)".

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ