Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Природно-заповідний фонд Львівщини збільшиться на чотири об’єкти

З ініціативи департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації 13 вересня 2016 р. під час пленарного засідання IV чергової сесії Львівської обласної ради розглядалися питання щодо створення на Львівщині чотирьох об’єктів природно – заповідного фонду. Про це повідомили у департаменті.

Прийнято рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Журавлиний», комплексної пам'ятки природи місцевого значення «Під Парашкою» та комплексної пам'ятки природи місцевого значення «Козій» і ботанічної пам'ятки природи місцевого значення «Свідок історії».

Слід зазначити, що пропоновані об’єкти до заповідання є надзвичайно цінними. Наприклад, комплексна пам'ятка природи місцевого значення «Під Парашкою» (252 га, Сколівський р-н) та комплексна пам'ятка природи місцевого значення «Козій» (216 га, Сколівський р-н) представляють унікальні ділянки старовікових букових лісів та фрагментів букових пралісів (вік 130-190 р., часом 250 р.), що підтверджено науковими дослідженнями у рамках реалізації проекту «Збереження Карпатських пралісів», який впроваджується за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина). Створення цих заповідних об’єктів забезпечить особливий режим, спрямований на відновлення лісових фітоценозів, захист старовікових лісів й приполонинних комплексів в межах Карпатського регіону, охорону рідкісних видів тварин і рослин та забезпечить гарантоване виключення цих ділянок з розрахунку головного користування, що дасть змогу зберегти їх в природному стані.

Новостворений заповідний об’єкт - ландшафтний заказник місцевого значення «Журавлиний» (167,2 га, Буський р-н) є одним із основних місць гніздування сірого журавля, який перебуває під охороною та занесений до Червоної книги України за категорією «рідкісний», також охороняється в рамках Бернської Конвенції, Боннської конвенції, Вашингтонської конвенції, CITES, Європейської директиви щодо збереження флори і фауни та їх природних середовищ, Червоного списку міжнародної спілки охорони природи та до червоних списків багатьох європейських країн.

Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення «Свідок історії» пропонована до заповідання з метою збереження старовікового дуба, який має в обхваті 8,5 м. За переказами старожилів, орієнтовний вік дерева не менше 300 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ