Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ПриватБанк підняв курси по безготівкових операціях та "провернув" сумнівну схему

Вночі з 5 на 6 липня, державний банк ПриватБанк встановив нові курси на проведення безготівкових операцій у валюті.

Фото: Depositphotos

Як вказано в офіційному повідомлення державного банку, з 06 липня 2022 року ПриватБанк встановлює комерційний курс валютообміну для безготівкових операцій. 

У першу чергу, це стосується курсів конвертації по карткових продуктах: зняття готівки та перекази в гривні в Україні з валютних карток, а також всі види операцій закордоном у валюті з використанням карток з рахунком у гривні.

Таким чином, за безготівковими валютообмінними операціями встановлюються єдині курси для продавців та покупців валюти відповідно до ринкових умов.

На практиці це означає, що для розрахунків гривневою карткою ПриватБанку закордоном та в іноземних інтернет-магазинах, відтепер встановлено новий курс - 35.46 грн за 1 USD (напередодні такий курс за даними порталу Мінфін становив 32.79 грн).

Однією з причин такого різкого збільшення, ймовірно став так званий "валютний туризм", адже в ситуації яка склалася на банківському ринку України, стало дуже вигідним поїхати в одну з ближніх Європейських країн та перевести там гривні у валюту по значно нижчому курсу ніж її можна було придбати в Україні. В певний період курс купівлі валюти в Україні перевищував курс за яким її можна було зняти в країнах ЄС, чим успішно користались "валютні туристи".

Однак найбільше від таких дій ПриватБанку постраждають українські біженці, які тимчасово виїхали за межі України, але продовжували користуватись гривневими картками Привату для забезпечення своїх першочергових потреб, адже тепер їхні заощадження різко зменшили свою купівельну спроможність.

Також таке рішення ПриватБанку, дуже швидко відобразиться на цінах товарів, які завозяться в України підприємцями з країн ЄС.

Варто зазначити, що простим збільшенням безготівкового курсу з 6 липня ПриватБанк не обмежився. Схоже, що у фахівців державного банку ПриватБанк 6 липня настає на день раніше календарного. Як повідомили Гал-інфо клієнти банку, підвищений курс до безготівкових операцій банк БЕЗ ПОПЕРЕДЖЕННЯ почав застосовувати при розрахунках, ще з вечора 5 липня. Платежі, які клієнти підтверджували в додатку Приват24 за курсом 32.79 грн списувались банком по курсу завтрашнього дня, який на той момент, ще не застосовувався офіційно. Після звернень в службу підтримки, в банку відмовились повернути обрахованим клієнтам надміру списані кошти, а також фіксувати будь-які скарги щодо шахрайства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ