Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Приватний газовий лобізм віце-президента Байдена

Віце-президент США Джозеф Байден відвідав Україну з офіційним візитом. У рамках візиту Байден провів зустрічі із президентом Порошенко, прем’єр-міністром Гройсманом, екс-прем’єром Яценюком, іншими членами уряду України. Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Підсумками візиту в Україну віце-президента США Джозефа Байдена могли стати прогрес щодо «мінських» домовленостей, окреслення стратегії подальших відносин України з Росією, військових дій на Донбасі, майбутнє неконтрольованих територій Донецької і Луганської областей, надання зброї з боку США. Проте, як завжди все завершилося голосним порожнім звуком. І Байден, і його українські партнери обійшлися заявами, які були повторенні уже десятки разів і не містять жодної конкретики.

Водночас практично єдиним конкретним результатом стала банальна і дрібна - на фоні геополітичних проблем України – домовленість Байдена та оточення Порошенка про спільний контроль за газовим бізнесом, до якого має опосередкований стосунок Джозеф Байден. Його син Хантер Байден входить до ради директорів компанії Burisma, яка об’єднує низку фірм, які розробляють перспективні газоносні ділянки. Як відомо, компанію Burisma пов’язують із колишнім міністром природних ресурсів Миколою Злочевським, який був і залишається близьким до Януковича.

Зв’язок Байдена із компанією, яка раніше і зараз має стосунок до бізнесу оточення колишнього президента Януковича, давно викликало нерозуміння. Зокрема, участь близьких родичів віце-президента США у газовому бізнесі України нагадувала класичну корупцію, про яку віце-президент Джозеф Байден так любить розповідати українцям.

І цього разу під час свого останнього візиту Байден також повчав Україну як треба боротися із корупцією: «Я хочу закликати народ України – продовжуйте боротьбу з корупцією, наполягайте на прозорості, розслідуйте і переслідуйте в судовому порядку чиновників, які розбазарюють державні гроші для свого збагачення».

На фоні чергових слів про прозорість показовим стало те, що практично всі важливі зустрічі Байдена виявилися закритими. Обіцяна американськими партнерами прозорість і публічність завершується там, де починається приватний бізнес-інтерес США.

За наявною інформацією виключною і привілейованою темою усіх зустрічей Байдена з Порошенко, Гройсманом і колишнім прем’єром Яценюком стало питання роботи компанії Burisma в Україні. Фактично Байден прилетів відстоювати не інтереси України чи навіть США, а банально закріпити іще раніше завойовані позиції Burisma на ринку газовидобутку України. При цьому варто пам’ятати, що Байден успішно та плідно у 2012-2013 рр. вів діалог щодо перспектив газового бізнесу з колишнім президентом Януковичем, якого потім також успішно допомагав скидати.

Також нові умови функціонування компанії Burisma – після проведених розслідувань правоохоронними органами, Генпрокураторою – передбачають спільний контроль за газовидобутком не лише з боку оточення екс-президента Януковича та родини віце-президента Байдена, а й вже додатково представників чинної влади.

Реверанси з боку Байдена у бік псевдо-антикорупційних організацій НАБУ і САП – це лише спроба залишити вплив на їх керівництво. І це необхідно для збереження контролю за газовидобувними проектами в Україні. Як результат, останній візит Байдена в Україні із державно-офіційно перетворився у приватно-лобістське вирішення власних сімейних питань газового бізнесу, підсумовує рій Корольчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ