Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Психологи й соцпрацівники громад Львівщини навчалися уникати емоційного вигорання

Тренінг “Профілактика емоційного вигорання з допомогою активації внутрішніх ресурсів” триває сьогодні, 29 вересня, у малому сесійному залі Львівської обласної ради.

До участі у заході зголосилися близько тридцяти психологів та соціальних працівників з громад Львівської області. На початку засідання присутні розповіли про особистий досвід роботи з важкопораненими, воїнами, які втратили кінцівки, сиротами, вихованцями дитбудинків, одинокими, інвалідами, особами похилого віку, умовно засудженими, особами, які опинилися в складних життєвих обставинах, внутрішньо переселеними особами, які побували під окупацією та обстрілами, ветеранами та родичами військовослужбовців, які втратили на війні рідних.

Соцпрацівники та психологи констатували, що профільна освіта не дає достатніх практичних знань і вмінь про те, як працювати з постраждалими внаслідок військових дій. За словами учасниць, це складна робота, яку мало хто витримує і яка призводить до емоційного і психологічного вигорання. У фахівців виникає багато питань, як діяти в складних ситуаціях, як допомогти постраждалим, як перезавантажити себе і як не приносити негативу додому. А тому необхідні тренінги, налагодження зв'язків з колегами, обмін досвідом між колегами.

Про те, як перезавантажитись і як діяти в складних обставинах розповіли психологи Благодійний фонд «Рокада» Марина Попова та Олена Авілкіна. Вони продемонстрували вправи дихальної та м'язової релаксації, які допомагають стабілізувати емоційний стан. Також учасники поділилися власними “рецептами” профілактики емоційного вигорання.

“Для нас дуже важливим є питання психології та соцзахисту і соціальна робота у громадах загалом. Ми розуміємо, наскільки це важливо і будемо на загальних зборах перед головами громад озвучувати це питання як пріоритетне. Для того, щоби люди на цих посадах мали можливість отримувати більше коштів, оскільки ми розуміємо, що все більше ветеранів повертається з війни додому. Також на основі цієї зустрічі ми отримаємо від вас певний відгук, який передамо головам громад”, – зазначив співорганізатор тренінгу, керівник Асоціація Місцевих Рад "Ради Львівщини" Данило Сороковий.

Долучився до участі у заході голова депутатської комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Львівської обласної ради Микола Іщук. Він закликав присутніх шукати лідерів серед ВПО, які будуть відстоювати свою думку на обласному рівні.

“Від того, наскільки ви будете розуміти природу речей, пов'язаних з війною і реабілітаційним процесом, залежить те чи будете ви якісним дорадчим голосом в об'єднаних територіальних громадах. Нам потрібно створити таке середовище в об'єднаних територіальних громадах, яке б допомагало розв'язувати проблеми ментального здоров'я й емоційного вигорання, які з часом стануть однією головних проблем в країні”, – сказав Микола Іщук.

За результатами сьогоднішнього засідання, керівник Асоціація Місцевих Рад "Ради Львівщини" Данило Сороковий запропонував підготувати звернення, яке буде адресоване головам громад Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ