Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ПЦУ ухвалила рішення повністю перейти на новий календар

Православна Церква України переходить на новий календар. Раніше про таке рішення повідомила Українська греко-католицька церква.

Про це пише BBC Україна

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалює на архієрейському соборі - зібранні усіх єпископів. Він відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявив ВВС предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, питання вже вирішене, з 1 вересня перехід буде.

"Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть -українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому - трішечки на московському", - додав митрополит Вінницький Симеон на початку архиєрейського собору ПЦУ в Києві.

Тож вже з 1 вересня більшість християн України зможуть відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята - такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня).

Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці. 

"УГКЦ та ПЦУ одночасно 1 вересня перейдуть на новий стиль для нерухомих свят, але зберігають чинну Пасхалію - святкування Великодня і прив'язаних до нього подій. Найбільше з них - Трійця, яку святкують на 50-й день після Великодня", - пише видання.

Такий перехід зі старого Юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають "Новоюліанським календарем". Саме так робили й православні церкви Європи, які також зберегли різний підхід до вирахування Великодня з церквами Григоріанського календаря.

Нагадаємо, у лютому 2023 року першою на повний перехід наважилась Українська греко-католицька церква. Голова УГКЦ Святослав ще у лютому оголосив про реформу календаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ