Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін продовжує шантажувати США і НАТО

Відповідь Москви у разі відмови США і НАТО дати "гарантії безпеки" Росії може бути "різною".

Про це заявив президент Росії Володимир Путін в ефірі російського держтелеканалу, пише УНН.

"Він може бути самим різним. Це залежить від тих пропозицій, які зроблять мені наші військові експерти", - повідомив Путін.

За його словами, Росія висунула свої пропозиції США і НАТО не для того, щоб, з точки зору цього дипломатичного процесу "щось забалотувати і щось припинити". Мета - нібито досягти дипломатичного переговорного результату, закріпленого юридично в межах тих документів, які запропонувала російська сторона. "Ми будемо прагнути саме до цього", - сказав Путін.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що у Росії немає якогось "дедлайну" на відповідь США і НАТО щодо пропозицій про "гарантії безпеки" в Європі.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Минулого тижня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують почати переговори з Росією про гарантії європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, викликану розміщенням російських військових на її кордоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ