Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін розповів Меркель, що Україна «ставить під загрозу транзит газу до Європи»

Президент Росії Володимир Путін розповів канцлерові Німеччини Анґелі Меркель про загрозу, яка може виникнути для постачання газу з Росії до Європи через територію України. Про це, як повідомив Кремль 13 грудня, Путін сказав Меркель у телефонній розмові.

За словами Путіна, Україна не поспішає підписати контракт про постачання російського газу на зиму, і цим вона «ставить під загрозу транзит до Європи». Москва припускає, що Україна може використати російський газ, призначений для європейських споживачів.

Речник українського прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Дмитро Столярчук відзначив, що Україна залишається надійним транзитером російського газу.

«Природний газ, що поставляється «Газпромом» на східний кордон України для транспортних цілей, буде відправлений на західний кордон належним чином, в повному обсязі і відповідно до чинного контракту на транспортування природного газу, укладеного між «Нафтогазом України» і «Газпромом», – повідомив Столярчук агенції «Інтерфакс».

Європейські країни отримують близько третини імпортованого газу транзитом через Україну. Попередні газові суперечки між Росією і Україною спричиняли обмеження постачання, зокрема в 2009 році, коли сталися суттєві перебої в зимових постачаннях. 9 грудня в Брюсселі без укладення угоди завершилася тристороння зустріч із участю представників України, Росії та ЄС.

Київ наполягає на вигідних для себе умовах постачання, які Москва відмовляється надати. Зокрема, йдеться про відмову від принципу «бери або плати»: Україна готова платити лише за реально спожитий газ. Також у Києві вказують на ризик того, що «Газпром» стане виставляти Україні рахунки за паливо, яке Росія постачає на окуповану частину Донбасу.

Україна не купує газ безпосередньо з Росії уже понад рік – від 25 листопада 2015 року.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ