Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Рада передала частину ренти з нафти і газу місцевим бюджетам

Верховна Рада передала 5% від рентної плати з видобутку нафти і газу в місцеві бюджети різних рівнів. Про це повідомила прес-служба депутата Олега Кулініча.

За законопроект №3038 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)» авторства Ольги Бєлькової, Оксани Продан, Олега Кулініча, Олександра Біловола та ін. (загалом близько 30 депутатів від різних фракцій та груп) в другому читанні та в цілому проголосували 259 народних депутатів.

«Це один з тих законопроектів, на які справді дуже довго чекали місцеві громади. Він змінює абсолютно несправедливий підхід, коли вся рента від видобутку нафти і газу йшла у державний бюджет, а місцеві громади, які страждали від цього видобутку, залишалися без жодної компенсації, не отримуючи ні копійки відрахувань», - прокоментував один з авторів законодавчої ініціативи, народний депутат від 147-го виборчого округу Олег Кулініч.

Згідно з варіантом документу, винесеним на друге читання, рента від видобутку вуглеводнів розподілятиметься наступним чином: 2% від рентної плати пропонується перераховувати в обласний бюджет, 2% – до районного бюджету і 1% у бюджет населеного пункту за місцем видобутку. Або ж, якщо на території району створена об’єднана громада і населений пункт знаходиться саме в ній, то 3% пропонується віддавати в бюджет цієї об’єднаної громади.

«Для місцевих громад – це будуть справді дуже і дуже значні кошти, які дозволять суттєво покращити і інфраструктуру, і соціальну сферу. Адже від видобутку нафти і газу найбільше страждають місцеві дороги, які вщент розбиваються технікою, часто промисел має згубний вплив на екологію. Коли законопроект вступить в силу, то бюджети і обласного, і районного, і місцевого рівня повинні додаткового отримати мільйони гривень. Це справді ті кошти, які можуть бути компенсатором шкоди, якої завдає видобуток», - пояснив Олег Кулініч.

Зі слів депутата, саме для Полтавської області, яку він представляє, ця проблема стояла найбільш гостро, адже – це одна з тих областей, де видобуток вуглеводнів ведеться найактивніше.

В той же час законопроект №3038 набуде чинності з 1 січня 2018 року, адже правка Олега Кулініча та інших депутатів відносно того, що законопроект повинен вступити в силу з наступного року, врахована парламентом не була.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ